Zvonimir Troskot primio veleposlanika Španjolske Alonsa Dezcallara de Mazarredu

Zagreb – Voditelj Hrvatsko-španjolske međuparlamentarne skupine prijateljstva Zvonimir Troskot primio je veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Alonsa Dezcallara de Mazarredu.

Veleposlanik je potvrdio vrlo dobre bilateralne odnose dviju zemalja. Izrazio je zadovoljstvo formiranjem  brojne skupine prijateljstva u ovom sazivu Sabora, držeći parlamentarnu diplomaciju vrlo korisnom.  – S političkog stajališta Španjolska i Hrvatska su partneri, dijelimo ista načela i iste ciljeve, mediteranske smo zemlje i suočeni smo s istim izazovima poput migracija, klimatskih promjena i borbe protiv terorizma, naglasio je veleposlanik. Velik dio gospodarstva obje zemlje ovisi o turističkom sektoru, a pandemija koronavirusa naročito je naštetila tim gospodarskim granama, istaknuo je. Osvrnuo se na gospodarsku suradnju i prisutnost španjolskih tvrtki na hrvatskom tržištu, kojih bi, smatra, trebalo biti više. Stranim bi se ulagačima trebao olakšati ulazak na hrvatsko tržište, dodao je veleposlanik. 

Voditelj Skupine Troskot također je potvrdio dobre bilateralne odnose, a složio se kako u  gospodarskoj suradnji ima mjesta za napredak jer je Španjolska važan ekonomski partner za RH. Posebno je naglasio hrvatske tvrtke koje bilježe prodor na strana tržišta u sektoru informatičke tehnologije i industrije električnih automobila te izrazio nadu kako će hrvatske tvrtke biti sve prisutnije na španjolskom tržištu.  – Vidim veliki potencijal u suradnji poslovnih škola te javnih i privatnih sveučilišta, istaknuo je Troskot. 

Oba su se dužnosnika složila kako Hrvatska i Španjolska moraju surađivati u području sigurnosti i migracija s obzirom da su obje zemlje imale iskustva s migrantskom krizom. Razmijenili su mišljenja i o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, te oporavku gospodarstva.