Zgrada Sabora osvijetljena ljubičastom bojom u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci

Zagreb – U povodu obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci zgrada Hrvatskoga sabora bit će večeras osvijetljena u ljubičasto u vremenu od 17 do 24 sata.

Sabor se osvjetljavanjem zgrade tradicionalno uključuje u ovu akciju dajući time podršku udruzi Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ u njihovim nastojanjima da senzibiliziraju javnost o problematici prerano rođene djece.

U cijelom svijetu, jedno od deset djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana, kažu nam u udruzi. Budući da se rađaju nezrela, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja te velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

17. studenoga se širom svijeta organiziraju aktivnosti koje za cilj imaju osvijestiti javnost o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je i osvjetljavanje poznatih građevina rasvjetom ljubičaste boje koja simbolizira osjetljivost i iznimnost.

Više na https://palcici.hr/; https://www.efcni.org/; https://www.glance-network.org/