Željko Raguž primio veleposlanicu Srbije Miru Nikolić

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-srbijanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Željko Raguž primio je u petak veleposlanicu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Miru Nikolić.

Raguž je zahvalio veleposlanici Nikolić na inicijativi za održavanje ovog sastanka, istaknuvši pritom važnu ulogu parlamentarnih skupina prijateljstva u stvaranju pozitivnog ozračja za unaprjeđenje političke, gospodarske i kulturne suradnje Hrvatske i Srbije. Naglasio je kako je nedavno u Saboru održana tematska sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske o temi „Hrvatska manjina u Srbiji: položaj i perspektive“ na kojoj je donesen niz zaključaka kojima je cilj poboljšanje položaja pripadnika hrvatske manjine u Srbiji.

Veleposlanica Nikolić je izrazila mišljenje kako je parlamentarna suradnja između Hrvatske i Srbije ključni element u poboljšanju odnosa dviju zemalja te je u tom kontekstu istaknula nezadovoljstvo ponajprije parlamentarnom, ali i drugim vidovima suradnje, posljednjih godina kada nije bilo susreta na parlamentarnoj razini, uz iznimku kulturne i znanstvene suradnje koje su dobro razvijene.

Voditelj Hrvatsko-srbijanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Raguž složio se s potrebom intenziviranja parlamentarne suradnje i jačanja otvorenog političkog dijaloga na svim razinama usmjerenog isključivo na budućnost i poboljšanje sveukupnih bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije.

Tijekom razgovora istaknuta su i zajednička pitanja i problemi s kojima se susreću Hrvatska i Srbija, od odlaska mladih i visokoobrazovanih osoba u inozemstvo do izazova oko međunarodnog migracijskog pravca. Sugovornici su se složili da u tom segmentu međusobni odnosi trebaju biti dinamičniji i sadržajniji. 

U kontekstu razgovora o položaju nacionalnih manjina nastala je ideja o održavanju skupa koji će uključivati predstavnike nacionalnih manjina i stručnjaka iz područja zaštite manjinskih prava, a na kojem će se komparativnim modelom pristupiti pronalaženju rješenja za poboljšanje položaja manjina i suradnje između Hrvatske i Srbije na svim razinama.

Autor: Hrvatsko-srbijanska skupina prijateljstva