Željko Jovanović primio u posjet predsjednika Bavarskog pokrajinskog parlamenta Glücka

Zagreb - Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe nacionalnog programa suzbijanja korupcije Željko Jovanović, sa članovima Vijeća, primio je u radni posjet predsjednika Bavarskog pokrajinskog parlamenta Aloisa Glücka.

Željko Jovanović upoznao je goste s načinom osnivanja i područjem rada Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe nacionalnog programa suzbijanja korupcije. Predstavivši nazočne članove Vijeća, istaknuo je kako je korupcija globalni problem protiv kojeg se bori i Hrvatska. Trenutačno je u parlamentarnoj proceduri nova Strategija suzbijana korupcije s pripadajućim Akcijskim planom. Također, dodao je, pred Hrvatskom je i otvaranje 23. pregovaračkog poglavlja Pravosuđe i temeljena ljudska prava u okviru kojeg će biti obuhvaćene i antikorupcijske mjere. Sugovornici su se složili da je učinkovita borba protiv korupcije ključan uvjet za stvaranje zdravog gospodarstva, ali i društva u cjelini.

U nastavku susreta govorilo se o reorganizaciji mreže sudova u Republici Hrvatskoj. Zastupnica Ingrid Antičević-Marinović rekla je kako u Hrvatskoj postoji nacionalni konsenzus o reformi pravosuđa dok se razlike među političkim opcijama javljaju pri određivanju prioriteta u tom procesu. U razgovoru je istaknuto kako je Hrvatska potpisnica svih važnijih međunarodnih konvencija o borbi protiv korupcije, no nužni su veći napori u provedbi postojećih zakona, kao i u radu na prevenciji. Potrebno je izgraditi čvrst zakonodavni okvir te utjecati na svijest svih segmenata društva da se korupcija prepozna kao pravni, ali i sociološki i etički problem. Područja koja građani procjenjuju najkorumpiranijima još uvijek su pravosuđe, zdravstvo, javna nabava i političke stranke, te je potrebno da država svojim primjerom i odlučnim akcijama bude predvodnik u procesu borbe protiv korupcije.

Sugovornici su dogovorili daljnju suradnju, te je inicirana razmjena iskustava putem Europskog ureda za borbu protiv prijevare - OLAF-a.

Autor: Služba za odnose s javnošću