Zdravka Bušić sudjelovala u radu okruglog stola Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj

Zagreb - Članica Odbora za vanjsku politiku Zdravka Bušić sudjelovala je u radu okrugloga stola o Hrvatskoj koji je održan u okviru videokonferencije Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) s temom "Zajedničko djelovanje u suzbijanju korupcije u Jugoistočnoj Europi".

Videokonferenciju uvodno je otvorila Marzena Kisielewska, voditeljica Odjela za Jugoistočnu Europu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koja je u svom obraćanju poseban fokus stavila na potrebu zajedničkog djelovanja unutar pojedinog sektora te na važnost poštivanja i primjene zajedničkih definiranih pravila, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Sudionici okruglog stola o Hrvatskoj podijelili su iskustva o inicijativama zajedničkog djelovanja i ulozi alata OECD-a i međunarodnih standarda u pružanju podrške u borbi protiv korupcije, a razmijenjena su i mišljenja o potrebi većeg zajedničkog djelovanja i suradnje između privatnog sektora, vlade te akademskog i civilnog društva. 

Naglašeno je da je razmjena najboljih praksi i iskustava u suzbijanju korupcije od iznimne važnosti, a da zakonodavni okviri koji postoje u Hrvatskoj zahtijevaju potpunu implementaciju. Zdravka Bušić je kazala da je Hrvatska predana u tome da što prije dođe do tog cilja te se osvrnula na važnost članstva Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj. Istaknula je da politička volja u suzbijanju korupcije definitivno postoji i da je ona evidentna u naporima Vlade Republike Hrvatske i nadležnih institucija. -Hrvatska je posvećena jačanju svih aspekata u borbi protiv korupcije, rekla je Bušić.

U okviru videokonferencije Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, uz okrugli stol o Hrvatskoj, organizirani su i okrugli stol o Bosni i Hercegovini te Srbiji. Videokonferencija bila je posvećena podizanju svijesti u zajedničkom djelovanju u borbi protiv korupcije, istovremeno uzimajući u obzir specifične izazove s kojima se susreću pojedine zemlje u jugoistočnoj Europi.