Zdenka Čuhnil s članicama skupine primila izaslanstvo Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Senata Parlamenta Republike Češke

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-češke skupine prijateljstva Zdenka Čuhnil s članicama skupine primila je u posjet izaslanstvo Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Senata Parlamenta Republike Češke.

Voditeljica Hrvatsko-češke međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Zdenka Čuhnil uvodno je zahvalila češkom izaslanstvu na suradnji i podršci Republike Češke Hrvatskoj na njenom putu prema Europskoj uniji. Sugovornici su suglasni da su bilateralni odnosi Češke i Hrvatske vrlo dobri i bez otvorenih pitanja te da će nastavku prijateljskih odnosa svakako doprinijeti i međuparlamentarne skupine prijateljstva obaju parlamenata. Čuhnil je izrazila žaljenje što se dvije skupine prijateljstva još uvijek nisu uspjele sastati, ali očekuje da će se to dogoditi u što skorije vrijeme. Dinamici odnosa dviju zemalja svakako doprinosi i brojna zajednica Čeha koji žive u Hrvatskoj, istaknula je voditeljica Skupine prijateljstva Čuhnil. Češko izaslanstvo pozitivnim ocjenjuje da u Hrvatskom saboru imamo zastupnike koji predstavljaju različite nacionalne manjine, dok u Senatu Republike Češke za sada nemaju predstavnike nacionalnih manjina.

U nastavku su sugovornici razmijenili iskustva o korištenju financijskih sredstava iz pretpristupnih fondova EU te o administrativnim preprekama s kojima se susreću prilikom potražnje sredstava iz fondova. Bilo je riječi i o načinima financiranja obrazovnih sustava dviju zemalja te programima zdravstvenoga odgoja u obrazovnim institucijama.

Autor: Služba za odnose s javnošću