Zastupnik Zvonimir Troskot promatrao predsjedničke izbore u Azerbajdžanu

Baku – Zvonimir Troskot je, ispred Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, u okviru Kratkoročne promatračke misije OESS-a, sudjelovao u promatranju prijevremenih predsjedničkih izbora u Republici Azerbajdžanu koji su održani 7. veljače 2024. godine.

U ovoj međunarodnoj promatračkoj misiji sudjelovalo je 335 promatrača iz 42 zemlje od kojih 256  stručnjaka i dugoročnih i kratkoročnih promatrača Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) te 79 iz Parlamentarne skupštine  OESS-a (OSCE PA).

Promatrači su na postizbornom brifingu održanom 8. veljače 2024. u Bakuu izjavili kako je činjenica da su ovo prvi izbori koji su održani na cijelom međunarodno priznatom teritoriju Republike Azerbajdžan dominirala kampanjom, a imalo je odjeka i u raspoloženju javnosti. Nadalje, kako su naglasili, pripreme za izbore bile su učinkovite i profesionalne, ali je po riječima promatrača nedostajalo istinskog pluralizma, a kritički glasovi su kontinuirano gušeni. U izjavi su upozorili i na to kako su dugotrajna ograničenja slobode udruživanja i izražavanja, pojačana nedavnim zakonskim izmjenama, rezultirala zakonodavstvom koje nije u skladu s međunarodnim demokratskim standardima.

Kada je riječ o izbornom zakonu, zajednička promatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava i Parlamentarne skupštine OESS-a zaključila je da, iako je on detaljan i regulira sve aspekte izbornog procesa, nedavne izmjene i dopune ostavile su neispunjene prethodne preporuke ODIHR-a. Ocijenjeno je i kako je kampanja cijelo vrijeme bila skromna, da joj je nedostajalo smislenog javnog angažmana te da nije bila natjecateljska. Kako je istaknuto u izvješću promatrača, u kampanji je sudjelovalo šest drugih kandidata, no nitko od njih nije u svojim kampanjama uvjerljivo osporio politiku aktualnog predsjednika, ostavljajući birače bez ikakve prave alternative.

Promatrači su također primijetili da iako je jednako postupanje prema ženama i muškarcima utvrđeno zakonom, ne postoje posebne mjere za promicanje sudjelovanja žena koje su i dalje nedovoljno zastupljene u svim aspektima javnog i političkog života. Istaknuto je kako unatoč dobroj zastupljenosti žena na lokalnoj razini, nijedna žena nije se kandidirala na predsjedničkim izborima od 2013. godine. Predstavnici civilnog društva i oporbe ukazali su na to kako im zakonski okvir otežava pravo na slobodu mirnog okupljanja i održavanja javnih okupljanja i uoči izbora i izvan razdoblja kampanje.

Kako je rečeno, za ove predsjedničke izbore bilo je registrirano oko 6,5 milijuna birača, a iako je izborni dan bio miran, promatrači su uočili značajne nedostatke, uglavnom zbog pitanja tajnosti glasovanja, nedostatka zaštitnih mjera protiv višestrukog glasovanja, znakova punjenja glasačkih kutija i naizgled identičnih potpisa na biračkim popisima što je pokrenulo ozbiljna pitanja o tome jesu li glasački listići prebrojani i objavljeni pošteno. Nadalje, promatrači su uočili da gotovo 80 posto promatranih biračkih mjesta nije omogućilo neovisni pristup biračima s invaliditetom, te da su restriktivni zakoni o medijima, kao i nedavna uhićenja kritički nastrojenih novinara, spriječili medije u slobodnom radu i doveli do raširene autocenzure, ograničavajući prostor za neovisno novinarstvo i kritičku raspravu. U tom smislu je u izvješću ocijenjeno kako je skromno novinarsko izvještavanje o kandidatima i kampanji smanjilo priliku biračima da saznaju više o kandidatima i njihovim programima kako bi mogli donijeti informiran izbor na dan izbora.

Zastupnik Zvonimir Troskot promatrao je izbore u glavnom gradu Azerbajdžana i okolici u timu s talijanskim parlamentarcem Emanuelleom Loperfidom i kako je istaknuo, za razliku od nekih drugih država, promatrači u Azerbajdžanu dočekani su srdačno, a članovi biračkih odbora rado su sudjelovali u odgovorima na pitanja službenih promatračkih obrazaca. Hrvatsko-talijanski promatrački tim obišao je 15 biračkih mjesta tijekom izbornog dana koji je trajao od 8 do 19 sati uz promatranje otvaranja i zatvaranja odabranog biračkog mjesta, a po njihovim riječima, svjedočili su ležernijem ponašanju na pojedinim biračkim mjestima, no bez značajnijih incidenata.

Na marginama dvodnevnog službenog programa promatračke misije uoči izbora zastupnik Troskot se sastao s posebnim koordinatorom i voditeljem kratkoročnih promatrača OESS-a Arturom Gerasymovim i šeficom delegacije Parlamentarne skupštine OESS-a u Azerbajdžanu Danielom De Ridder.

Održao je i sastanak s hrvatskim veleposlanikom u Azerbajdžanu Brankom Zebićem koji ga je informirao o prilikama u državi i odnosima s Hrvatskom te pružio informacije o aktualnim izborima.