Zastupnik Tušek sastao se sa slovenskim veleposlanikom Šucom

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Slovenija Žarko Tušek  primio je u petak veleposlanika Slovenije Vojislava Šuca. Sugovornici su naglasili jaku povezanost dvaju naroda i odlične prijateljske odnose dviju država koji su se gradili desetljećima kao i puno zajedničkih poveznica koje pružaju priliku za produbljivanje daljnje suradnje prvenstveno u područjima gospodarstva i turizma. 

Tušek je istaknuo kako je Slovenija tradicionalno naše najznačajnije izvozno tržište te kako je veliki broj slovenskih tvrtki upravo u Hrvatskoj izgradilo svoje poslovanje. Veleposlanik Šuc je, govoreći o gospodarskoj suradnji i trgovinskoj razmjeni Hrvatske i Slovenije, istaknuo kako je samo u 2019. godini sveukupna razmjena s Hrvatskom iznosila preko 6 milijardi eura, no zaključio kako je pandemija uzrokovana koronavirusom dovela do određene stagnacije. Nadalje, veleposlanik je naglasio kako je upravo pandemija pokazala važnost suradnje prvih susjeda, što je posebno bilo vidljivo prilikom dogovaranja tranzicijskih puteva kako bi gospodarstvo nesmetano funkcioniralo te kako bi se omogućila uspostava nesmetanih prekograničnih dnevnih radnih migracija. 

Šuc je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se tijekom ovog globalno teškog perioda susreli i predsjednici Vlada dviju država kao i ministri vanjskih poslova što je dodatno intenziviralo suradnju i dalo jaču političku dimenziju međusobnim odnosima Slovenije i Hrvatske.

Sugovornici su zaključili kako planovi izlaska iz krize i ulaganja moraju, između ostalog, biti usmjereni na Zeleni plan Europske unije te rekli kako je i tu otvoren prostor za suradnju i nove investicije. Tijekom sastanka dotakli su se i slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje započinje 1. srpnja 2021. godine, a predloženo je i da se idući susret održi sa svim članovima Hrvatsko – slovenske skupine prijateljstva čemu će prethoditi komunikacija Skupine i veleposlanstva kako bi se usuglasile daljnje teme i aktivnosti od zajedničkog interesa.