Zastupnik Sobota primio mađarskog veleposlanika Demcsáka

Zagreb – Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Mađarska Darko Sobota održao je u srijedu sastanak s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom.

Složili su se oko dobrosusjedskih i visokorazvijenih odnosa Hrvatske i Mađarske, a Sobota je zahvalio veleposlaniku Demcsáku na mađarskim donacijama i pomoći nakon razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku prošle godine. –Također želim zahvaliti mađarskoj Vladi na najavljenom financiranju obnove osnovne škole u Petrinji i crkve sv. Nikole i Vida u Žažini, rekao je Sobota. Veleposlanik je kazao kako Mađarska i dalje želi pomagati u obnovi potresom razorenih područja te ponudio pomoć mađarskih poduzetnika i tvrtki kako bi se lokalno stanovništvo što prije vratilo normalnim životima.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo izrazito dobrom turističkom sezonom. –Iako je rekordne 2019. godine Hrvatsku posjetilo 750 tisuća Mađara, ove godine u Hrvatskoj se odmaralo 500 tisuća mađarskih gostiju što je i dalje vrlo visoki broj, rekao je veleposlanik Demcsák, a zastupnik Sobota se složio napomenuvši kako su Mađari tradicionalno vjerni gosti na Jadranu te im zahvalio na povjerenju u ovim kako je rekao, za turizam, vrlo izazovnim vremenima.

Voditelj Hrvatsko-mađarske međuparlamentarne skupine prijateljstva predložio je održavanje sastanka veleposlanika i ostalih članova Skupine prijateljstva kako bi se definirale teme buduće suradnje i još više intenzivirala ionako dobra parlamentarna suradnja dviju država.

U nastavku sastanka Sobota i Demcsák razgovarali su o potencijalima suradnje Hrvatske i Mađarske u gospodarstvu, kulturi i obrazovanju, ali i nastavku uspješnog projekta bratimljenja pograničnih jedinica lokalne samouprave dviju država.