Zastupnik Marko Pavić sudjelovao na međuparlamentarnoj sjednici o očekivanjima nacionalnih parlamenata od Konferencije o budućnosti Europe

Zagreb – Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić sudjelovao je u utorak na međuparlamentarnoj sjednici Odbora za ustavna pitanja Europskoga parlamenta  na temu „Očekivanja nacionalnih parlamenata od konferencije o budućnosti Europe".

Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja i gledišta zastupnika Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica EU-a o strukturi i tijeku provedbe Konferencije o budućnosti Europe kao i očekivanjima zastupnika nacionalnih parlamenata od te konferencije. 

Uvodna izlaganja održali su supredsjedatelj Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Guy Verhofstadt, predstavnik Slovenije, koja trenutno predsjeda Vijećem, Gašper Dovžan te potpredsjednica Europske komisije i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije koja je podsjetila na važnost precizne procedure te suradnje između svih sastavnica Konferencije -  plenarne skupštine, europskih panela građana, decentraliziranih događanja (nacionalni paneli) te Višejezične digitalne platforme.   

Tijekom rasprave je naglašeno kako Konferencija prvi put spaja predstavničku i participativnu demokraciju na paneuropskoj i nadnacionalnoj razini te europskim građanima omogućava iznošenje mišljenja, ideja i preporuka kao i izravnu raspravu o istima s njihovim izabranim političkim predstavnicima u okviru plenarne skupštine Konferencije. Uz to, kako je posebno istaknuto, građani svoja razmišljanja, ideje i komentare mogu iznijeti i na Višejezičnoj digitalnoj platformi koja predstavlja okosnicu Konferencije i središnje mjesto za razmjenu i prikupljanje doprinosa i povratnih informacija s raznih događanja organiziranih u okviru Konferencije. 

Sudionici su posebno istaknuli značajnu ulogu nacionalnih parlamenata u europskoj arhitekturi, osobito u postupku izmjena Osnivačkih ugovora, provedbe sekundarnog zakonodavstva te donošenja europskih međunarodnih sporazuma, osobito takozvanih mješovitih sporazuma. Nadalje, rečeno je i kako su upravo nacionalni parlamenti most između građana i institucija Unije, a posebno je izdvojena potreba osnaživanja uloge COSAC-a kako bi se pojačala sinergija nacionalnih i Europskog parlamenta.  

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić u svojem je obraćanju  pozdravio uključivanje država koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji  u rad Konferencije. U raspravi je naglasio važnost komunikacije s građanima te najavio sljedeće aktivnosti Hrvatskoga sabora u cilju što efikasnijeg i neposrednijeg dijaloga s građanima u okviru Konferencije. Govoreći kao član Radne skupine „Klimatske promjene i okoliš“ Pavić se osvrnuo na UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama COP26, rekavši da ga veseli da je EU i dalje snažan predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena. Također, kako je zaključio, u okviru Konferencije o budućnosti Europe klimatske promjene i zaštita okoliša središnje su teme u kojima je vidljiv visok stupanja slaganja svih sudionika.   

Kao jedno od pitanja koja bi se moglo razmotriti u okviru Konferencije istaknut je nadzor nacionalnih parlamenata država članica nad radom njihovih vlada u Vijeću EU-a, obzirom na postojanje razlika u sustavima među državama članica. Naglašeno je kako svi sudionici trebaju preuzeti odgovornost za uspješni ishod Konferencije, a osobito je istaknuta uloga mladih. S druge strane, sudionici su izrazili i određene kritike zbog nedovoljne vidljivosti i medijske pokrivenosti Konferencije što bi, po njihovim riječima, moglo utjecati na slabije sudjelovanje u raspravama u pojedinim državama članicama Europske unije.