Zastupnik Ivan Ćelić sudjelovao na sastanku Azijsko-europskog parlamentarnog partnerstva

Zagreb - Zastupnik Ivan Ćelić sudjelovao je u utorak na 11. sastanku Azijsko-europskog parlamentarnog partnerstva (11th Asia-Europe Parliamentary Partnership – ASEP 11) koji je u organizaciji parlamenta Kambodže održan videokonferencijskim putem. 

Tema ovogodišnjeg sastanka, koji je okupio više od 80 sudionika iz parlamenata članica ASEP-a i zemalja-partnera, bila je „Jačanje parlamentarnog partnerstva za mir i održivi razvoj za vrijeme i nakon pandemije Covida-19“. Rasprave su bile podijeljene na dva tematska panela: „Proaktivni parlamenti za mir, sigurnost i zajedničko blagostanje“ te „Promocija globalnog gospodarskog oporavka tijekom i nakon ere Covida-19“.

Član saborskog Odbora za vanjsku politiku Ivan Ćelić obratio se sudionicima skupa tijekom plenarne sjednice izrazivši predanost Hrvatskog sabora suradnji kako s europskim tako i s azijskim parlamentima u ostvarivanju zajedničkih ciljeva mira, sigurnosti, održivog razvoja, zdravstvene zaštite i globalnog gospodarskog napretka u ovo složeno i izazovno razdoblje pandemije. Pritom je dodatno naglasio općeprihvaćeni stav sudionika rasprave o iznimno značajnoj ulozi parlamenata u podizanju svijesti zajedničkog djelovanja u postizanju globalnih ciljeva.

Jedanaesti po redu sastanak ASEP-a zaključen je usvajanjem deklaracije kojom su naglašena područja zajedničkog djelovanja azijskih i europskih parlamenata kao što su zdravstvena zaštita, regionalni planovi gospodarskog oporavka, suradnja privatnog sektora, prvenstveno malog i srednjeg poduzetništva, obrazovna i znanstvena suradnja, turistički sektor, digitalna ekonomija, preventivno djelovanje u sprječavanju ratnih sukoba, odgovorna energetska politika, zaštita okoliša i prirodnih resursa, razmjena tehnoloških dostignuća i dobrih iskustava te spolna ravnopravnost i zaštita ranjivih skupina stanovništva.