Zastupnik Domagoj Hajduković primio predstavnike ukrajinske udruge za oslobađanje političkih zatvorenika iz ruskih zatvora

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u srijedu predstavnike dobrotvorne zaklade “Platforma za oslobađanje političkih zatvorenika“ koja okuplja bivše političke zatvorenike Kremlja i čija je glavna misija zaštita interesa Ukrajinaca koji se nalaze u ruskim zatvorima. Direktor zaklade Ihor Hryb, otac političkog zatvorenika Petro Vyhivskyi te bivši politički zatvorenik Pavlo Hryb podijelili su sa zastupnikom Hajdukovićem iskustva ukrajinskih političkih zatvorenika, uvjeta u kojima odslužuju kaznu te nezakonitim razlozima njihovog zadržavanja u ruskim zatvorima od 2014. godine. 

Dajući im potporu za inicijativu kojom pokušavaju podići svijest o ovoj temi među europskim i svjetskim čelnicima Hajduković je naglasio kako kao veliki podržavatelj Ukrajine nastoji svojim kolegama kontinuirano ukazati na sve ono što ratom pogođena država prolazi. –U Ukrajini vidim Hrvatsku devedesetih, a način djelovanja agresora na Ukrajinu jednak je načinu djelovanja i retorici agresora na Hrvatsku, rekao je Hajduković.

U razmjeni mišljenja sa sugovornicima kao i s ukrajinskim veleposlanikom Vasilom Kiriličem Hajduković je ponudio i konkretna rješenja za podizanje vidljivosti ove teme u europskim institucijama, ali i Vijeću Europe predloživši posjet glavnoj tajnici Vijeća Europe te Povjerenici za ljudska prava Vijeća Europe. –Spreman sam i  svojim kolegama u Saboru, i Europskom parlamentu, ali i kolegama parlamentarcima iz 47 država člancima Vijeća Europe ukazati na položaj ukrajinskih političkih zatvorenika, rekao je Hajduković te naglasio kako se o ovoj temi moraju senzibilizirati i mediji.

Predstavljajući projekt kojim žele parlamentarace potaknuti da se uključe u rješavanje ovog problema Ihor Hryb je naglasio kako su do sada ostvarili kontakte i održali sastanke u  Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj naglasivši kako ova udruga okuplja političke zatvorenike od 2014. godine do početka agresije Rusije na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine. –To su osobe koje se još uvijek nalaze u ruskim zatvorima i trenutno ja njihova brojka oko 150, dok je njih pedesetak do sada pušteno na slobodu, rekao je Hryb. 

Govoreći o sudbini sina koji je već devet godina u ruskom zatvoru Petro Vyhivskyi je naglasio kako je, uz vrlo teške uvjete u kojima se politički zatvorenici Kremlja nalaze, jedna od najvećih izazova nemogućnost redovite komunikacije.–Tražimo pomoć od svih institucija da nam se omogući komunikacija s političkim zatvorenicima te smo pokrenuli inicijativu kojom domaće i strane političare tražimo da pišu pisma našim zatvorenicima, rekao je Vyhivskyi dodavši kako im time osiguravaju nešto blaži tretman u zatvorima. U nastavku razgovora svoje iskustvo političkog zatvorenika je podijelio i Pavlo Hryb posebno naglasivši kako je za ovu udrugu važno da izađe iz okvira nevladine organizacije i dobije potporu relevantnih europskih institucija te uspostave komunikaciju s onima koji su im spremni pomoći u rješavanju ovog problema.

Zastupnik Hajduković još je jednom izrazio potporu misiji i inicijativi ove dobrotvorne zaklade koja se bavi sudbinama političkih zatvorenika istaknuvši kako je Hrvatska također spremna s Ukrajinom podijeliti svoja iskustva rehabilitacije ratnih zarobljenika i veterana Domovinskog rata.