Zastupnik Branko Hrg održao sastanak s Udruženjem obrtnika grada Križevaca

Zagreb – Zastupnik Branko Hrg danas je u Hrvatskome saboru primio predstavnike Udruženja obrtnika grada Križevaca. Obrtnike su pozdravili potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Odbora za gospodarstvo Darinko Kosor.

U uvodnom dijelu zastupnik Hrg zahvalio je obrtnicima na odazivu, a potpredsjednik Sabora Reiner rekao je kako je iznenađen saznanjem da Križevci imaju dugu tradiciju obrtništva, još od 1351. godine i pojave prvog obrtnika u tom gradu. Naglasio je i kako je svjestan da je u današnje vrijeme obrtnicima teško te rekao kako državne institucije moraju pomagati obrtništvu kao važnoj gospodarskoj grani. Kosor je napomenuo kako obrtništvo treba poticati i istaknuo kako da ono ne može funkcionirati bez pomoći lokalne samouprave.

U nastavku sastanka pozvao je obrtnike da pokažu inicijativu i daju svoje prijedloge za rješavanje problema putem svojih predstavnika u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Hrg je naglasio kako je u Križevcima osnovan prvi obrtnički ceh prije više od 500 godina te da je Udruženje obrtnika grada Križevaca pokretač Obrtničkog i gospodarskog sajma u tom gradu. Također je istaknuo i podatak kako je iz Udruženja obrtnika, na inicijativu tajnice Udruženja Marije Škrlec, obnovljena i ženska povijesna „Križevačka djevojačka straža“.

Predsjednica Udruženja obrtnika Jasna Preradović zahvalila je, u ime obrtnika grada Križevaca, na održanom sastanku. Tajnica Udruženja Marija Škrlec u razgovoru je pozdravila promjene koje su nastupile novom  poreznom reformom, ali i ukazala na neke nelogičnosti koje se događaju u sustavu, te posebno navela kako su obrtnici u svom poslu opterećeni mnogim stvarima s kojima ne bi trebali biti.