Zastupnici Stier i Šarić sudjelovali na Međuparlamentarnoj konferenciji o migracijama i azilu

Zagreb - Davor Ivo Stier i Josip Šarić sudjelovali su na drugoj Međuparlamentarnoj konferenciji na visokoj razini o migracijama, koja je video putem održana u zajedničkoj organizaciji Europskog i portugalskog parlamenta, a u suradnji s njemačkim i slovenskim parlamentima. 

Konferencija je okupila je predstavnike Europske komisije, Europskog parlamenta, nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Norveške, te predstavnike nacionalnih i međunarodnih institucija nadležnih za sigurnost vanjskih granica, migracije i azil.

Na Međuparlamentarnoj konferenciji uvodno su govorili predsjednik Europskog parlamenta David-Maria Sassoli, predsjednik portugalskog parlamenta Eduardo Ferro Rodrigues, predsjednik slovenskog Državnog zbora Igor Zorčić i njemačkog Bundestaga Wolfgang Schauble. 

Konferenciji se obratio i potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas koji je govorio o utjecaju pandemije na ekonomsku i političku stabilnost zemalja porijekla i tranzita migracija, te o važnosti jačanje sposobnosti partnerskih zemalja u upravljanju migracijama.

Plenarna rasprava Međuparlamentarne konferencije bila je usmjerena na definiranje sveobuhvatnih i održivih pristupa migracijskim izazovima, koji su pandemijom dodatno pojačani, kao i na promicanje širokog dijaloga o upravljanju migracijama u Europi, uz produbljivanje međuparlamentarnog procesa pokrenutog u studenom prošle godine.

Naglašena je potreba zajedničkog djelovanja i solidarnosti svih uključenih država i institucija, sveobuhvatnog pristupa u borbi s nelegalnim migracijama, kao i potreba snažnijeg djelovanja u upravljanju migrantskim tokovima i zaštiti granica Unije.

Posebno je ukazano na važnost izgradnje partnerstava s trećim zemljama porijekla i tranzita te na promicanje pravnih mehanizama i standarda u borbi protiv trgovine ljudima i zaštite izbjeglica.

Glede vanjske dimenzije migracija Davor Ivo Stier ukazao je na potrebu  jačanja partnerstva sa zemljama zapadnog Balkana, kao i na važnost sklapanja sporazuma o readmisiji i sporazuma o suradnji na upravljanju granicama s Frontexom.

- Upravljanje migracijskim putovima zapadnog Balkana i istočnog Mediterana naša je primarna briga, a da bismo postigli najbolje rezultate u upravljanju migracijama, Hrvatska na tom putu podržava korištenje svih relevantnih alata, poput razvojne suradnje i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Unije dodao je Stier.