Zastupnici Fabijanić i Stier održali sastanak s voditeljicom Skupine prijateljstva u litavskom parlamentu

Zagreb - Predsjednik i potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić  i Davor Ivo Stier održali su u četvrtak online sastanak s voditeljicom Međuparlamentarne skupine prijateljstva sa zemljama Zapadnog Balkana u Parlamentu Republike Litve Laime Andrikiene. 

Troje dužnosnika potvrdilo je dobre i prijateljske bilateralne odnose Hrvatske i Litve, posebno na parlamentarnoj razini. Voditeljica skupine predstavila je brojnost i sastav skupine prijateljstva u litavskom parlamentu te izrazila nadu za intenziviranjem suradnje. Stoga je uputila poziv saborskoj Skupini prijateljstva za posjet Vilniusu, kada to dopusti povoljnija epidemiološka situacija.

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Fabijanić  predstavio je sastav i rad Odbora za međuparlamentarnu suradnju i pojasnio proces formiranja Skupina prijateljstva u novom sazivu Sabora. Potpredsjednik Odbora Stier istaknuo je kako su skupine prijateljstva dobar način bilateralne komunikacije. Upoznao je Andrikiene sa zajedničkim djelovanjem Hrvatske i susjednih država na parlamentarnoj razini, pojasnio proces twinninga te predstavio brojna izaslanstva u kojima Hrvatska ima predstavnike. 

Dužnosnici su razmijenili mišljenja o planu cijepljenja i borbi s pandemijom koronavirusa, suradnji delegacija oba parlamenta u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, aktualnim političkim prilikama u susjednim zemljama i turizmu.