Zastupnici Fabijanić i Hajduković primili državnog ministra Irske Nealea Richmonda

Zagreb – Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić i član Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Irska Domagoj Hajduković održali su u četvrtak sastanak s državnim ministrom za poslovanje, zapošljavanje i maloprodaju u Ministarstvu poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Irske Nealeom Richmondom.

Fabijanić je uvodno izvijestio gosta kako je Međuparlamentarna skupina prijateljstva osnovana 1996., tek godinu dana nakon uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Irske, kao jedna od prvih međuparlamentarnih skupina Hrvatskoga sabora. Iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom, a posebno parlamentarnom suradnjom dviju država te izrazio uvjerenje kako će se ona nastaviti i u budućnosti.

Istaknuo je kako dvije zemlje dijele mnoge sličnosti poput veličine, mentaliteta i  višestoljetne borbe za samostalnost, a što se očituje i u prijateljstvu dvaju naroda. Izvijestio je državnog ministra o vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske od kojih je izdvojio članstvo u OECD-u kao posebno značajan prioritet te zahvalio Irskoj na podršci po ovom pitanju.

U nastavku razgovora državni tajnik Richmond izrazio je zadovoljstvo što brojna hrvatska zajednica u Irskoj pridonosi gospodarstvu Irske, ali i pruža znanje i know-how tržištu u Hrvatskoj koje od irskog iskustva može imati mnogo koristi, posebno u IT sektoru. Dodao je kako i irski narod ima posebno dugu povijest emigracije, posebno u prekooceanske zemlje. Sugovornici su se složili kako bi znanje i iskustva koje su hrvatski iseljenici stekli u Irskoj bili od iznimnog značaja za hrvatsko gospodarstvo ukoliko se požele vratiti u domovinu.

Zaključno, zastupnik Fabijanić zahvalio je irskom Veleposlanstvu na naporima približavanja Hrvatske i Irske te iskazao potporu u daljnjim projektima, kako kulturnim, tako i poslovnim i obrazovnim.