Zastupnici Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier sudjelovali na sastanku platforme “United4Moldova”

Kišinjev – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier sudjelovali su na sastanku predstavnika odbora nadležnih za europske i vanjske poslove parlamenata Europske unije u okviru platforme “United4Moldova”, koji je od 3. do 5. studenoga održan u Parlamentu Republike Moldavije.

Na sastanku predstavnika parlamentarnih odbora nadležnih za europske i vanjske poslove okupilo se osamdesetak sudionika, a razgovaralo se o eurointegracijskim procesima, gospodarskom razvoju i energetskoj neovisnosti te o sigurnosnoj otpornosti.

Sastanak su otvorili predsjednica Republike Maia Sandu, predsjednik Parlamenta Igor Grosu i šef delegacije Europske unije u Republici Moldaviji Janis Mažeiks, a njime je predsjedala predsjednica parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku i europske integracije Parlamenta Moldavije Doina Gherman. Govornici su redom istaknuli predanost Moldavije europskim vrijednostima i provedbi reformi nužnih za ostvarivanje strateškog cilja članstva u Europskoj uniji te su pozvali na nastavak pružanja sveobuhvatne podrške Moldaviji koja je, kako je neglašeno, svakodnevno suočena s hibridnim prijetnjama iz Ruske Federacije.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković podsjetio je kako je pretpristupni proces transformativno iskustvo za državu i društvo, rekavši kako pristupanje Uniji nije cilj sam po sebi. Osvrnuo se na tendencije da se politička integracija u EU zamijeni gospodarskom integracijom, istaknuvši da, iako je gospodarska integracija dobrodošao korak u pretpristupnom procesu, ona ne bi smjela biti zamjenom za punopravno članstvo.

Član Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier izrazio je podršku što skorijem otvaranju pretpristupnih pregovora između Moldavije i Europske unije, naglasivši važnost zadržavanja zamaha politike proširenja kako ne bi došlo do regresije u provedbi reformi.

Međuparlamentarni sastanak u okviru platforme “United4Moldova” zaključen je usvajanjem završne rezolucije kojom se pozdravlja napredak Moldavije u ispunjavanju kriterija za otvaranje pretpristupnih pregovora i pruža podrška Moldaviji u nastavku proeuropskog puta.

Platformu “United4Moldova” je u svibnju ove godine osnovala skupina parlamentaraca iz Litve, Njemačke, Rumunjske, Španjolske, Švedske i Moldavije s ciljem stvaranja međuparlamentarne mreže za koordinaciju i pružanje podrške reformskim procesima u Moldaviji usmjerenima na pristupanje Europskoj uniji.