Zastupnici Domagoj Hajduković i Davor Ivo Stier primili službenike Vrhovne Rade Ukrajine

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora Davor Ivo Stier održali su sastanak sa službenicima Vrhovne Rade Ukrajine koji su u studijskom posjetu Hrvatskome saboru.

Nakon niza sastanaka s tajnicima saborskih odbora i službi, ukrajinski parlamentarni službenici dobili su priliku pobliže se upoznati i s političkom dimenzijom u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, ali i europskim aktivnostima Hrvatskog sabora nakon stjecanja punopravnog članstva u Europskoj uniji. Predsjednik Odbora Hajduković je tako predstavio djelokrug i rad radnog tijela kojemu je na čelu, posebno se osvrnuvši na značaj parlamentarne diplomacije i na  aktivnosti saborskih zastupnika kada je riječ o njihovom sudjelovanju u kreiranju europskih politika kao i odnosa s institucijama Europske unije. Pritom je istaknuo i značaj suradnje Hrvatskog sabora i Vlade kao važan preduvjet za jasno artikuliranje hrvatskih stajališta na europskoj razini.

Ističući preduvjet općeg društvenog i političkog konsenzusa u procesu europskih integracija zastupnik  Stier je pojasnio gostima iz Ukrajine specifičnosti i sve faze hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, od stjecanja statusa kandidata, otvaranja pregovora za članstvo te im predstavio ulogu parlamenta u samom procesu. 

Nakon što se zahvalio na dobrodošlici i na vrlo dobro pripremljenom programu studijskog posjeta, voditelj izaslanstva i zamjenik tajnika Vrhovne Rade Markian Lubkivskyi, prenio je pozdrave predsjednika ukrajinskog parlamenta Ruslana Stefančuka ističući kako Ukrajina proživljava ono što je Hrvatska doživjela u prvoj polovici devedesetih godina boreći se za slobodu. –Uvjereni smo kako će iskustva prijateljske Hrvatske na putu pristupanja Europskoj uniji biti od neprocjenjive vrijednosti za Ukrajinu koja očekuje predstavljanje pregovaračkog plana za pristupanje Europskoj već tijekom ožujka, naglasio je Lubkivskyi.

Hajduković je u zaključku sastanka Lubkivskyog zamolio da prenese poziv zastupnicima Vrhovne Rade da posjete Hrvatski sabor kako bi se razmjena iskustava u procesu europskih integracija nastavila i na parlamentarnoj razini.