Zastupnici Davor Bernardić i Hrvoje Šimić promatrali predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj

Izmir – Voditelj i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić i Hrvoje Šimić sudjelovali su u nedjelju, u okviru Kratkoročne promatračke misije Parlamentarne skupštine OESS-a, na promatranju predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Republici Turskoj.

Kako su tom prigodom u zajedničkoj izjavi rekli međunarodni promatrači, izbori su imali velik odaziv, bili su dobro vođeni i biračima su ponudili izbor između pravih političkih alternativa, ali s druge strane, kako je rečeno, sadašnji predsjednik i vladajuće stranke uživale su neopravdanu prednost. U zajedničkoj izjavi je također istaknuto kako su stalna ograničenja temeljnih sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja spriječila sudjelovanje nekih oporbenih političara i stranaka, kao i civilnog društva te neovisnih medija. Kada je riječ o poteškoćama pri glasovanju onih iz potresom pogođenih područja u izjavi je upozoreno na to kako su vlasti poduzele neke ograničene korake kako bi onima koji su bili pogođeni potresima omogućili sudjelovanje na izborima, no unatoč dodatnim naporima civilnog društva i političkih stranaka, velik broj tih glasača ipak se suočio s poteškoćama pri glasovanju.

Nadalje, zajednička promatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OESS-a (PS OESS) i Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) utvrdila je kako postojeći pravni okvir ne pruža u potpunosti osnovu za održavanje demokratskih izbora. U zajedničkoj izjavi promatrači su također rekli da je izborna administracija učinkovito organizirala izbore i općenito uživala opće povjerenje, iako je u njihovom radu nedostajala transparentnost i komunikacija te postojala zabrinutost za njezinu neovisnost. U nastavku je naglašeno kako je, unatoč brojnim incidentima na biračkim mjestima i oko njih, izborni dan protekao uglavnom mirno i bez problema, no kako važne mjere zaštite, osobito tijekom prebrojavanja glasova, nisu uvijek bile provedene.

Promatrači su uočili kako je obiteljsko i grupno glasovanje bilo često, dok je raspored polovice promatranih biračkih mjesta učinio nedostupnim za osobe s invaliditetom. Govoreći o kampanji rečeno je kako je ona bila miroljubiva i natjecateljska, ali vrlo polarizirana i često negativnog i “huškačkog“ tona. Kada je riječ o slobodi izražavanja, promatrači su naglasili kako je, iako zaštićena Ustavom, bila ograničena nizom zakona. Kao razloge koji su dodatno oslabili slobodu izražavanja naveli su nedavnu kriminalizacija širenja lažnih informacija, činjenicu da se internetske stranice često blokiraju, a internetski sadržaj uklanja te stalna uhićenja i kazneni progoni novinara u Turskoj. U zajedničkoj izjavi je zaključno navedeno kako je tijekom kampanje većina nacionalnih TV postaja, uključujući i javnu radioteleviziju, očito favorizirale vladajuće stranke i njihove kandidate, unatoč ustavnoj obvezi da ostane nepristrana.

Sudjelujući u promatračkoj misiji zastupnik Bernardić je primijetio da, iako turski Ustav jamči ravnopravnost žena i muškaraca, žene i dalje nisu bile dovoljno zastupljene na vodećim pozicijama i općenito u politici te naglasio kako su potrebni veći napori vlasti i političkih stranaka oko rješavanja ovih pitanja. Ocjenjujući izbore zastupnik Šimić je, između ostaloga, rekao kako je velik odziv birača na izbore dobra ilustracija demokratskog duha naroda Turske.

Opće izbore u Turskoj promatralo je preko četiristo međunarodnih promatrača iz četrdeset zemalja i međunarodnih organizacija: Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava, Parlamentarne skupštine OESS-a i Parlamentarna skupština Vijeća Europe.