Zastupnici Ćelić, Martinčević i Sabljar-Dračevac sudjelovali na Prvom globalnom sastanku o ciljevima održivog razvoja IPU-a

Zagreb - Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Ivan Ćelić, Natalija Martinčević te Renata Sabljar-Dračevac sudjelovali su videokonferencijskim putem od 28. do 30. rujna na Prvom globalnom sastanku o ciljevima održivog razvoja (SDGs) u organizaciji Interparlamentarne unije i parlamenta Indonezije. 

Cilj sastanka bio je podizanje razine svijesti o načinima ostvarenja ciljeva održivog razvoja prema Agendi 2030 Ujedinjenih naroda u sklopu oporavka zemalja od posljedica pandemije COVID-19. U radu sastanka sudjelovali su predstavnici 70 parlamenata svijeta, predstavnici Interparlamentarne unije te Ujedinjenih naroda. 

Zamjenica Glavnog tajnika UN-a Amina Mohammed u uvodnom je govoru ustvrdila da je pandemija COVID-19 ukazala na vitalnu važnost Agende 2030 kao puta prema naprednom i zdravom društvu te naglasila važnost zelene i plave ekonomije u stvaranju radnih mjesta. 

Među ostalim je zaključeno kako je pandemija usporila ostvarenje ciljeva održivog razvoja te da su parlamenti ključni u oblikovanju političke predanosti ciljevima u konkretne zakonodavne akte.