Zastupnici Cappelli i Bartulica na 21. Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj polici

Prag - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli i član Odbora Stephen Nikola Bartulica sudjelovali su na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) Europske unije u okviru parlamentarne dimenzije češkog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Konferencija je okupila zastupnike 26 nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i država kandidatkinja za članstvo u EU, zastupnike Europskog parlamenta, predstavnike Europske komisije, Europske službe za vanjsko djelovanje te stručnjake i goste. Sudionici su raspravljali o prioritetima i aktualnim pitanjima zajedničke vanjske i sigurnosne politike s naglaskom na Strateški kompas - viziju obrambenog razvoja EU do kraja ovoga desetljeća, situaciji u Ukrajini i načinima potpore, proširenju Europske unije u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu s posebnim osvrtom na Zapadni Balkan te pitanjima hibridnih prijetnji, dezinformacija i obrane od kibernetičkih napada.

Skupu se uvodno obratila predsjednica Zastupničkog doma češkog parlamenta Markéta Pekarová Adamová, a uvodni govor održao je i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell Fontelles. Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli uputio je visokom predstavniku Borrellu pitanje o njegovom viđenju situacije u Bosni i Hercegovini u svjetlu nadolazećih izbora te o nužnosti reforme izbornog sustava kako bi se omogućila ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda uz napore koje ulaže visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

U obraćanju na konferenciji Cappelli je pozdravio uključivanje kolega iz ukrajinskog parlamenta u ovu konferenciju te naglasio spremnost Hrvatske, kao zadnje primljene države članice EU-a, da podjeli znanje i iskustva iz pristupnog procesa. Istaknuo je i važnost osnaživanja nacionalne otpornosti i nužnost redefiniranja politika i novih pozicioniranja u svjetlu krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu. –Potrebno je osigurati stabilnost svojih ekonomija i političkih sustava, a pritom nastaviti pomagati Ukrajini, izjavio je Cappelli te dodao da s obzirom na iskustva iz Domovinskog rata Hrvatska nastavlja pružati sveobuhvatnu pomoć i davati snažnu potporu ukrajinskim prijateljima te je izrazio spremnost Hrvatske za suradnjom u poslijeratnoj obnovi države.

Govoreći o ratu u Ukrajini Stephen Nikola Bartulica je podsjetio kako je Hrvatska devedesetih godina bila žrtva srpske agresije, ali je nakon četiri godine uspjela osloboditi svoj teritorij te s obzirom na tu činjenicu, kako je rekao, postoji nada i za Ukrajinu. –Danas jedinstvo u Europi nije svrha sama po sebi nego preduvjet za provođenje učinkovitih politika, naglasio je Bartulica. Na marginama konferencije predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli održao je i bilateralne susrete s crnogorskim i mađarskim kolegama Andrijem Nikolićem i Zsolth Némethom.

Najavljeno je kako će se iduća Međuparlamentarna konferencija održat u proljeće iduće godine u Švedskoj. Međuparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a održava se svakih šest mjeseci u zemlji koja predsjeda Vijećem EU-a i predstavlja platformu za razmjenu mišljenja, informacija i dobrih praksi među nacionalnim parlamentima država članica EU-a, u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike.