Zastupnici Bačić i Bušić sudjelovali na sastanku Znanstveno-tehnološkog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić i članica Izaslanstva Zdravka Bušić sudjelovali su u petak na videokonferencijskom sastanku u organizaciji Znanstveno-tehnološkog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a. Teme sastanka odnosile su se na širi kontekst vezan za dostignuća u sferi biotehnologije kao interdisciplinarnog područja znanosti koji generira razne vrste dualnih tehnologija potencijalno primjenjivih i u vojne i civilne svrhe. Također se raspravljalo i o problematici brojnih sigurnosnih implikacija povezanih sa sve intenzivnijim iskorištavanjem svemira te o zadaćama i misijama odgovarajućeg tijela Saveza čiji djelokrug pokriva i navedene domene, Organizacije za znanost i tehnologiju NATO-a.

Na sastanku su NATO parlamentarci, sudjelujući na panelima, imali prilike razmijeniti stavove i pozicije o navedenim temama s francuskim civilnim i vojnim dužnosnicima te stručnjacima, kao predstavnicima jedne od država članica koja svojim kapacitetima i kompetencijama pripada krugu članica koje unutar Saveza imaju vodeću ulogu kad je riječ o  znanstveno-tehnološkim područjima. S druge strane, predstavnici Organizacije za znanost i tehnologiju NATO-a su ponudili svoj osvrt i analizu tema koje su se našle u fokusu ovoga skupa.

U diskusiji vođenoj u okviru panela o sigurnosnim implikacijama vezanim za sve intenzivnije iskorištavanje svemira sudjelovao je šef hrvatskog parlamentarnog izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić kojeg su zanimali međunarodnopravni aspekt i odnos francuske nacionalne jurisdikcije prema Europskoj organizaciji za satelitske komunikacije (EUTELSAT), kao izvorno međunarodnoj međuvladinoj organizaciji osnovanoj 1977. godine. Kako je istaknuto, ta je organizacija 2001. godine, temeljem odgovarajuće međunarodne konvencije, pretvorena u privatnu tvrtku sa sjedištem u Francuskoj, a njezine su  djelatnosti projektiranje, proizvodnja i uporaba svemirskih telekomunikacijskih i satelitskih uređaja, a Francuska, odnosno njezina Zapovjedništvo svemirskih snaga, ima posebne ovlasti, da u slučaju ratnog stanja, preuzme kontrolu i usmjeri gotovo četrdeset satelita ove kompanije u vojne svrhe.