Zastupnici Ante Bačić i Stjepan Kovač primili izaslanstvo Pododbora za transatlantsku obranu i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine NATO

Zagreb – Voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić i zamjenik voditelja Stjepan Kovač primili su izaslanstvo Pododbora za transatlantsku obranu i sigurnosnu suradnju Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, predvođeno glavnom tajnicom PS NATO-a Ruxandrom Popom i španjolskim zastupnikom u PS NATO-a Fernandom Guttierezom. Uz Hrvatsku članovi PS NATO-a posjetili su Sloveniju i Crnu Goru.

Osim sastanaka održanih u sklopu posjeta Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu i Domu Hrvatske vojske u Splitu, izaslansto je s domaćinima simbolično obilježilo 15 godina članstva Republike Hrvatske u NATO Savezu kao i 75 godina postojanja samog NATO-a. U fokusu posjeta bila je analiza sigurnosno-političke situacije u široj regiji, uz osvrt na temeljne odrednice sigurnosnih politika svake od triju država članica koje je izaslastvo posjetilo, te njihova konvergencija s ključnim odlukama usvojenima na razini država i vlada članica NATO-a. Također, tijekom posjeta je bilo riječi o procesu unaprjeđivanja individualnih vojnih kapaciteta i interoperabilnosti, a razgovaralo se i o razvoju namjenske vojne industrije koja odgovara na promjene doktrine i taktike vođenja ratnih operacija, te o tehnološkim inovacijama na suvremenom bojištu koje ih uzrokuju.

Izaslanstvo je u radnom posjetu Hrvatskoj boravilo od 9. do 11. travnja u sklopu kojeg su posjetili Zagreb i Split, a sam posjet je dio programa aktivnosti i planiranih tematskih posjeta radnih tijela PS NATO-a usvojenom na prošlogodišnjem 69. godišnjem zasjedanju Skupštine.