Zastupnice Posavec Krivec i Glamuzina održale sastanak s predstavnicima Saveza društava naša djeca Hrvatske

Zagreb – Predsjednica Odbora za predstavke i pritužbe Ivana Posavec Krivec i zastupnica Katica Glamuzina sastale su se u srijedu s predstavnicima Saveza društava naša djeca Hrvatske, Snježanom Krpes, Jasenkom Borovčak, Karolinom Grgić i Manuelom Kranjec. 

Na sastanku se razgovaralo o projektu "Odgoj za volontiranje i održivi razvoj", koji je u partnerstvu s dvije škole, tijekom dvije godine proveo Savez. Istaknuta je važnost edukacije učitelja, nastavnika i volontera iz udruga civilnog društva koji rade s djecom o temama održivog razvoja, volontiranja i dječje participacije. 

- U pripremi projekta primijetili smo da se nedovoljno poznaje koncept održivog razvoja kod nastavnika i samih učenika. Zato nam drago da je ovaj projekt proširio znanja nastavnika i djece o održivom razvoju koji ne brine samo o okolišu, već o održivom planetu i čovječanstvu, gdje je sve međusobno povezano. O društvu pravde, slobode, sigurnosti, zdravlja, inovacija, ravnopravnosti, solidarnosti i očuvanja prirodnih resursa. Zato je vrlo važno djecu poučavati i odgajati za volontiranje i zapaliti u njima iskru za volontiranje,  a koje je direktno povezano s edukacijom o dječjim pravima i održivom razvoju,  rekla je voditeljica projekta Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza, govoreći o društvenom utjecaju projekta. 

S tim ciljem u projektu je napravljen jedinstven Priručnik za edukaciju djece o dječjoj participaciji, održivom razvoju i odgoju za volontiranje te je provedeno 30-ak radionica za 100 učenika iz partnerskih osnovnih škola „dr. Jure Turić“ iz Gospića, „Eugen Kumičić“ iz Slatine te članova Dječjeg vijeća Zabok i Dječjeg foruma „Mladost“ iz Slatine.

- Odgoj za volontiranje u okviru rada Društava „Naša djeca“, pa tako i kod nas u Zaboku, postoji već spontano više od dvadesetak godina, kada su sama djeca, članovi i članice Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća željela, poput nas odraslih volontirati, te smo ih uključili u aktivnosti, kazala je  Jasenka Borovčak, edukatorica o odgoju za volontiranje i tajnica Društva naša Djeca Zabok. -  Kasnije se koncept odgoja za volontiranje razvijao i kao što je više puta rečeno, obrazovanje je ključ svega, jer djecu treba obrazovati o volontiranju i dati im mogućnost da se uključe u volonterske aktivnosti. Ono što je posebno važno je da djeca daju svoje ideje i prijedloge, a mi odrasli smo tu da ih podržimo i pomognemo im, istaknula je.  

Djeca su zajedno s odraslim koordinatorima, volonterima i roditeljima osmislila, pokrenula i provela 6 volonterskih akcija u svojim lokalnim zajednicama, kao što su: uređivanje školskog prilaza, sadnja cvijeća u školskom okolišu, priprema poklon paketa za djecu bez roditeljske skrbi, podjela platnenih vrećica građanima te izrada čestitki za starije i nemoćne osobe u domovima. 

Zastupnice Posavec Krivec i Glamuzina su pohvalile rad Saveza i entuzijazam koji krasi sva društva naša djeca u Hrvatskoj. -  Iznimno nam je važno da se njeguje dječja participacija i svijest djece da se njihov glas treba i može čuti te da u svakoj lokalnoj sredini trebaju biti uključeni u donošenje odluka koje se tiču djece i mladih, istaknule su. Obvezale su se da će zagovarati ovaj projekt,  koji  sukladno ocjeni, može biti ne samo primjer dobre prakse, već i poticaj da se ovakvi sadržaji integriraju u institucionalni odgojno-obrazovni sustav i da se provode u različitim zajednicama. Edukacija o održivom razvoju je prioritetna tema svakog modernog odgojno-obrazovnog sustava, kao što je i dječja participacija pravo svakog djeteta koje smo mi, odrasli, dužni poštivati i ostvarivati, zaključeno je na sastanku.