Zastupnica Pocrnić - Radošević sudjelovala na svečanosti obilježavanja nacionalnog dana Republike Koreje

Split - Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Republika Koreja Anita Pocrnić - Radošević, sudjelovala je u srijedu, kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, na svečanosti obilježavanja nacionalnog dana Republike Koreje. Tom je prigodom svečano otvoren počasni konzulat u Republici Hrvatskoj.

Uputivši prigodne čestitke domaćinima, uime predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Pocrnić - Radošević kazala je kako Split kao sjedište novotvorenog konzulata predstavlja ne samo jedan od turističkih centara koji, kako je rekla, sve više posjećuju i korejski turisti, već kao značajna pomorska luka na hrvatskoj obali Jadrana, predstavlja i snažnu pomorsku orijentaciju i tradiciju Hrvatske.

Pozdravivši svaki budući korak u pravcu snažnije gospodarske suradnje među dvjema državama Pocrnić - Radošević je podsjetila i na potencijal takve suradnje i u području brodograđevne industrije čija se tradicija i kontinuitet u Hrvatskoj, osim za Split posebno snažno veže i za brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Kako je istaknula, na navozima riječkog brodogradilišta, još su krajem 19. i početkom 20. stoljeća građeni brodovi koji su po svojoj konstrukciji i primijenjenim tehničkim rješenjima slobodno mogli biti uvršteni u flotni sastav bilo koje velike pomorske svjetske sile.

Referirajući se na genij hrvatskog izumitelja svjetskoga glasa i svojevrsnog oca izmjenične struje Nikole Tesle, na čijem izumu počiva suvremena distribucija električne energije, Pocrnić - Radošević izrazila je želju i nadu u buduću suradnju korejskih industrijsko-tehnoloških perjanica i hrvatskih ljudskih i materijalnih resursa u područjima prometa, robotizacije i zelenog gospodarstva.