Zastupnica Petir održala sastanak o inicijativi brendiranja moslavačke salame

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir održala je u ponedjeljak u Hrvatskome saboru sastanak s članovima udruge Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine “Zlatna šnita“ iz Potoka, na kojemu su bili i predstavnici Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Grada Popovače, a razgovaralo se o inicijativi za brendiranje moslavačke salame.

–Potaknuta sjajnom organizacijom manifestacije Potočka salamijada na kojoj sam razgovarala s predstavnicima Udruge i Agronomskog fakulteta o mogućnostima brandiranja i zaštite moslavačke salame, okupila sam danas sve one koji u tome mogu dati svoj doprinos jer smatram da je važno podržati takvu inicijativu, istaknula je Petir i dodala kako uz zaštitu, treba razmišljati i o modelima uključivanja Moslavačke salame u lokalnu gastro ponudu, vinske ture i ruralni turizam. Naglasila je i kako je u ovaj postupak potrebno uključiti sve zainteresirane proizvođače i jedinice lokalne samouprave s područja cijele Moslavine, koja se kao regija proteže na tri županije.

–Zbog velikog odaziva proizvođača na salamijade koje smo organizirali, osnovali smo udrugu kojoj je cilj izraditi recept za moslavačku salamu, brendirati ju, te time očuvati tradiciju njene proizvodnje i osigurati joj prepoznatljivost na tržištu, rekao je predsjednik udruge “Zlatna šnita“ Valentino Florijanović.

Profesor s Agronomskog fakulteta Ivica Kos je rekao kako zbog dobrog geografskog položaja i okolišnih uvjeta, te znanja proizvođača, ali i raspoloživog stočnog fonda, postoji veliki potencijal za proizvodnju Moslavačke salame te dodao kako je proizvođače potrebno usmjeravati prema registraciji, odnosno odobravanju objekata za proizvodnju. S njim se složio i profesor Ivan Vnučec koji je podsjetio da su u aktivnosti zaštite moslavačke salame većim dijelom uključeni mlađi proizvođači, što je, kako je istaknuo, zbog očuvanja ruralnih područja potrebno vrednovati.

–Iz iskustva sa zaštitom škrleta, izrada specifikacije kvalitete za moslavačku salamu početna je točka od koje bi se trebalo krenuti prema zaštiti, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Popovače Lovro Miklaužić i dodao kako je taj grad sudjelovao u organizaciji salamijade. Ukazao je i na važnost suradnje između pojedinaca i udruga kojima je cilj zaštita moslavačke salame istaknuvši važnost standardizacije organiziranja salamijada, kojom bi se sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave omogućilo održavanje ovih manifestacija i u drugim područjima Moslavine.

–Nakon izrade specifikacije kvalitete za moslavačku salamu, Udruga mora odlučiti koju vrstu zaštite želi za svoj proizvodi, te radi li se o zaštiti na nacionalnoj razini ili europskoj razini, istaknuo je ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać. Podsjetio je da proizvođači moraju biti registrirani pri Upravi za veterinarstvo, a Udruga mora okupljati 50 posto i više registriranih proizvođača tog proizvoda za koji se traži zaštita.

Uz Baraća na sastanku je sudjelovala i načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede Sanja Kolarić Kravar, a tijekom sastanka su pozvali predstavnike udruge “Zlatna šnita“ da kao nositelji zaštite moslavačke salame dostave potrebnu dokumentaciju Ministarstvu poljoprivrede, koje je nadležno za postupak registracije i podsjetili kako je prepoznatljivost moguće osigurati i kroz Nacionalni sustav kvalitete “Dokazana kvaliteta“ koji jamči da se radi o hrvatskom proizvodu.

U daljnoj raspravi, sudionici su zahvalili predsjednici Odbora za poljoprivredu na organizaciji sastanka i ukazali na potrebu za osiguranje financijskih sredstava za nabavku komora za zrenje i komora za čuvanje proizvoda. Složili su se da je prvi korak prema zaštiti moslavačke salame izrada projektnog zadatka od strane Agronomskog fakulteta, potom osiguranje financijske potpore od strane lokalne i regionalne samoouprave i same Udruge za provođenje postupka zaštite, izrada specifikacije kvalitete moslavačke salame, te pokretanje postupka zaštite posredstvom Ministarstva poljoprivrede.