Zastupnica Marijana Petir sudjelovala u raspravi o izazovima u ekološkoj poljoprivredi

Zagreb – Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir sudjelovala je u petak u razmjeni mišljenja o ekološkoj poljoprivredi i izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici, održanoj u organizaciji Instituta Makronova. Rasprava je, uz vodećeg stručnjaka i nagrađivanog praktičara ekološke poljoprivrede i biointenzivnog uzgoja na mikro farmama Jean-Martina Fortiera, najboljeg europskog i hrvatskog ekološkog poljoprivrednika Davida Pejića, okupila brojne znanstvenike, stručnjake i zaljubljenike u ekološku poljoprivredu i održivi razvoj.

–Želim potaknuti mlade ljude da se bave poljoprivredom jer je to jedno od najvažnijih pitanja današnjice. Vjerujem da povećanjem broja malih eko gospodarstava i njihovim udruživanjem možemo zamijeniti štetnu "kemijsku" poljoprivredu s proizvodnjom zdrave hrane, koja ne samo da je svježa i ukusna, već i obogaćuje ljude, povezujući ih zahvalnošću i ponosom što stvaraju nešto lijepo za budućnost poljoprivrede, a time i cijele planete, rekao je Jean- Martin Fortier.

David Pejić je naglasio kako su društvena odgovornost, briga za budućnost i ekološki uzgoj hrane koji nije štetan za ljude, životinje i okoliš, koji pozitivno utječe na zdravlje ljudi i ekosustav, osnova poslovanja, koje je kroz kružni ekosustav razvio na svojoj ekološkoj farmi “Zrno“. –Paradoks ljudske vrste je da smo hranu, kao nešto što nas treba hraniti, pretvorili u otrov, pa je upravo zbog toga pokret ekološke poljoprivrede iznimno važan, zaključio je Pejić.

–U odnosu na druge države članice Unije, Hrvatska prednjači u trendu rasta površina pod ekološkom proizvodnjom, koja sada iznosi 8,95 posto, no u postizanju cilja od 25 posto površina pod ekološkom proizvodnjom do 2030. godine, potrebno je uložiti dodatne napore, istaknula je zastupnica Petir ukazavši na potrebu povećanja broja prerađivača ekoloških proizvoda i ulaganja u finalizaciju eko proizvoda, kako bi na njima naši proizvođači ostvarili dodanu vrijednost svojih proizvoda. 

Također, Petir je rekla da se godišnja potrošnja eko proizvoda u Hrvatskoj po glavi stanovnika procjenjuje na 24 eura što ukazuje na nužnost jačanja povjerenja potrošača u ekološke proizvode. Dodala je i kako je održiva proizvodnja hrane koja brine o okolišu okosnica ekološke proizvodnje, a tome, kako je rekla, daje doprinos i Deklaracija Hrvatskoga sabora o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a, čije je usvajanje u Hrvatskom saboru sama potaknula na čemu joj je čestitao Jean-Martin Fortier. Poručio je kako se tom inicijativnom ističe važnost promoviranja i brendiranja Hrvatske kao zemlje domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, uzgoju i jačanju konkurentnosti “GMO free“ proizvoda, te je dodao kako je to dobar primjer i za druge zemlje kojim putem krenuti prema održivoj budućnosti.