Zastupnica Marijana Petir sudjelovala na obilježavanju 20. obljetnice Makedonsko-hrvatskog društva

Tetovo - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir nazočila je na obilježavanju 20. obljetnice osnivanja Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu (MHD).

Tom je prigodom zahvalila svim članovima društva što kroz aktivnosti koje provode čuvaju jezik, kulturu i identitet hrvatskog naroda kao i svima onima koji moralno i financijski podupiru njihov vrijedan rad.

Zastupnica Petir, koja je u vrijeme zastupničkog mandata u Europskom parlamentu osnovala neformalnu skupinu „Prijatelji Makedonije” i koja je za svoju nesebičnu podršku toj zemlji dobila nekoliko visokih priznanja, rekla je kako se protivila i još se protivi nepravednim pritiscima na tu zemlju s različitih strana, a koji, prema njezinim riječima,  imaju negativan utjecaj ne samo na politički život, već i na gospodarsku situaciju u državi, ali i društvu u cjelini.

 –Vladavina prava i demokracija našli su se na kušnji, što je dovelo do direktnog pritiska na očuvanje nacionalnog identiteta prisilnom promjenom imena države. No, tu se nije stalo već se sada želi prekrajati i jezik i povijest. Ne bih voljela da svjedočimo da reforme važne za građane stoje u čekaonici toliko dugo koliko Makedonija stoji u čekaonici za članstvo u EU. Reforme moraju biti prioritet zbog dobrobiti svih građanki i građana Makedonije. Jer najveća žrtva u cijeloj priči su upravo oni, rekla je Petir. Također je podsjetila da je na inicijativu Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU-a donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Europske unije kao i da je makedonska nacionalna manjina prepoznata u hrvatskom Ustavu iz čega proizlaze i sva druga prava. Rekla je kako očekuje da Hrvati u Makedoniji imaju ista prava koja Makedonci imaju u Hrvatskoj te da na isti način budu prepoznati i u Ustavu.

Predsjednik MHD-a Nediljko Romac je izrazio zahvalnost zastupnici Petir na njenoj ustrajnoj i prijateljskoj podršci Sjevernoj Makedoniji kao i veleposlanstvu Republike Hrvatske u Skopju, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ministarstvu kulture Sjeverne Makedonije uz čiju je potporu ova manifestacija i realizirana. Kako je rekao, MHD je nedavno objavio prvi online arhiv Hrvata u Sjevernoj Makedoniji gdje je sistematizirano preko 80 imena Hrvata, a taj proces zaštite i digitalizacije kulturne baštine nastavit će se i u budućnosti.

Zastupnica Petir se tijekom posjeta u Skoplju susrela s predsjednikom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim s kojim je razgovarala o političkoj, gospodarskoj i društvenoj situaciji u Sjevernoj Makedoniji. U Sobranju se sastala s Antonijom Milošoskim, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Sobranja i bivšim ministrom vanjskih poslova s kojim je razgovarala o krizi u Ukrajini i njenom utjecaju na sigurnost opskrbe energijom i hranom, bilateralnim pitanjima čije se rješavanje uvjetuje kako bi se Sjevernoj Makedoniji otvorili pregovori što su oboje ocijenili neprihvatljivim te reformama koje je potrebno provesti kako bi se unaprijedila kvaliteta života svih građana Sjeverne Makedonije. 

Predsjednika Odbora za poljoprivredu Sobranja i bivšeg ministra poljoprivrede Ljupču Dimovskog Petir je pozvala da se pridruži hrvatskoj inicijativi za uspostavu Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a, a razgovarali su i o izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici i potrošači zbog nepoštenih trgovačkih praksi. U pratnji hrvatske veleposlanice u Sjevernoj Makedoniji, Nives Tiganj predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir obišla je vinograde vinarije „Tikveš” u Lepovu i nazočila početku berbe grožđa koju je otvorio premijer Dimitar Kovačevski, a u Skopju je, u katoličkoj katedrali Presvetog srca Isusova, prisustovala svetoj misi i susrela se s hrvatskim svećenicima koji su tamo na službi.