Zastupnica Marijana Petir na konferenciji kršćanskih lidera u Jeruzalemu

Jeruzalem – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir sudjelovala je s kršćanskim liderima iz 21 države svijeta na Jeruzalemskoj konferenciji predsjedatelja koja se održala od 3. do 5. ožujka 2024. godine, u organizaciji  Zaklada "Saveznici Izraela" (Israel Allies Foundation).

Na sastanku s članovima Parlamentarne skupine Knesseta za suradnju s kršćanskim saveznicima (Christian Allies Caucus) bili su prisutni zastupnici Moshe Tur-Paz, Oded Forer, Ohad Tal i Matan Kahana s kojima je Petir održala razmjenu mišljenja o trenutnoj političkoj, sigurnosnoj i humanitarnoj situaciji. Kršćanski lideri susreli su se i s ministricom zaduženom za obavještajne službe Gilom Gamliel kao i s ministrom vanjskih poslova Izraelom Katzom.

Petir je tijekom konferencije posebno adresirala nužnost dostave humanitarne pomoći civilima Gaze, među kojima se nalazi i oko tisuću kršćana koji su vjerska manjina, založivši se da se ta pomoć dostavi preko pouzdanih partnera i međunarodnih humanitarnih organizacija kako bi doista stigla onima kojima je najpotrebnija. Tijekom parlamentarne misije solidarnosti, Petir je posjetila kibuc Kfar Aza i susrela se s obiteljima žrtava terorističkog napada koje je Hamas počinio 7. listopada 2023. godine izrazivši im suosjećanje i pozvavši još jednom na trenutačno puštanje zatočenih talaca.

Predsjednik Parlamentarne skupine Knesseta za suradnju s kršćanskim saveznicima, zastupnik i bivši predsjednik Knesseta, Yuli Edelstein, uručio je Marijani Petir nagradu  “Friends of Zion Award“ koju dodjeljuje organizacija Friends of Zion Museum u Jeruzaelemu. Petir je, zahvalivši na nagradi rekla, kako je vidi kao priznanje za rad koji ulaže u jačanje spona između Hrvatske i Izraela, između dva naroda, kao i između kršćana i židova.

Zastupnica Petir se tijekom boravka u Izraelu sastala i s voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska u Knessetu, zastupnikom Michaelom Bitonom, s kojim je posjetila kibuc U'reem koji se bavi poljoprivredom te se tom prilikom upoznala sa sustavima navodnjavanja koji poljoprivrednicima omogućavaju višestruke prinose i urod.

Kako je tijekom susreta rečeno, iako je samo 1 posto stanovništva Izraela zaposleno u poljoprivredi, samo 20 posto površina je obradivo, dok je 46 posto površina pod navodnjavanjem, godišnji izvoz poljoprivrednih proizvoda viši je od 2 bilijuna dolara, a izvoz  agrotehnoloških rješenja vrijedan je više od 9 bilijuna dolara. Istaknuto je i kako je problem nedostatka vode Izrael rješavao kroz mjere za sprečavanje gubitka vode u urbanim sustavima, učinkovitošću korištenja vode u poljoprivredi, recikliranjem i desalinizacijom vode, ali i informiranjem i edukacijom o značaju voda.

U gradu Yeruhamu zastupnici Petir i Biton su obišli vinograde i maslinike obitelji Pinto podignute u pustinji Negev koji uspijevaju zahvaljujući navodnjavanju, a specifična klima i tlo osim što daju autentičan okus vinu i maslinovom ulju, bitno poskupljuju njihovu proizvodnju. Zastupnici su održali sastanak i s predstavnicima MindCET-a, nevladinom organizacijom koja je postala globalni pionir u stvaranju poduzetničke kulture u obrazovanju i koji pomaže EdTech startupima da ubrzaju svoj rast.

U sjedištu Jeruzalemskog latinskog patrijarhata Marijana Petir susrela se s kardinalom Pierbattistom Pizzaballom, a na sastanku je bio prisutan i hrvatski franjevac, fra Sandro Tomaševićem, diskret Kustodije Svete Zemlje. Petir i Pizzaballa su razgovarali o potrebi pronalaženja hitnih i održivih rješenja za humanitarnu krizu u Gazi. Petir ga je također informirala o pomoći koju Hrvatska pruža kroz humanitarnu i razvojnu suradnju najpotrebitijima. Kako je istaknula, Hrvatska je uvela stipendije za mlade progonjene kršćane sa područja Bliskog Istoka, Azije i Afrike upravo na njezinu inicijativu, referirajući se na podatke relevantnih istraživanja Zaklade papinskog prava “Pomoć crkvi u nevolji“, koja pokazuju kako su kršćani najprogonjenija vjerska grupa na svijetu.