Zastupnica Grba Bujević sudjelovala u panel-raspravi o financiranju udruga, inkluzivnom dodatku i uslugama pomagača

Zagreb - Potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Maja Grba Bujević sudjelovala je u ponedjeljak na internetskoj panel-raspravi „Financiranje udruga, inkluzivni dodatak i usluge pomagača - gdje smo i što očekivati?“, koju je organizirao 8. Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Centar programski okuplja 13 saveza osoba s invaliditetom, a cilj današnje rasprave bio je razmjena mišljenja, otvaranje aktualnih pitanja i poticanje donošenja značajnih zakonskih propisa iz područja financiranja udruga, inkluzivnog dodatka i usluge osobnih pomagača. 
Uz potpredsjednicu Odbora u panel-raspravi sudjelovala je i članica Odbora  Ljubica Lukačić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i predstavnici udruga osoba s invaliditetom. 
Grba Bujević govorila je o ulozi Odbora u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom te rekla kako Odbor aktivno razmatra pitanja vezana za prava osoba s invaliditetom u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. 

- Svima nam je cilj biti zajednica u kojoj će osobe s invaliditetom živjeti jednako humano i kvalitetno kao i ostali građani. Danas govorimo o ranjivoj skupini ljudi u društvu kojoj je potrebno unaprijediti kvalitetu življenja, istaknula je Grba-Bujević. Naglasila je i kako je  važnost donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji te rješavanje pitanja sustavnog financiranja reprezentativnih udruga osoba s invaliditetom. Istaknula je kako nakon ispunjenja nužnih preduvjeta, njihovu rješavanju treba pristupiti odlučno i sustavno. 

- Svojim angažmanom kao potpredsjednica Odbora i kroz nastavak kvalitetne suradnje s resornim ministarstvima i udrugama osoba s invaliditetom, nastojat ću da dobrim prijedlozima i mogućim rješenjima dođemo do poboljšanja zakonodavnog okvira i time ubrzamo ostvarivanje jednakih prava osoba s invaliditetom u svim segmentima društva, zaključila je Grba Bujević.