Započela Konferencija predsjednika parlamenata država članica SEECP-a

Zagreb - Konferencija predsjednika parlamenata država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi - SEECP započela je danas u Zagrebu. Konferenciju su otvorili predsjednici Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader i Republike Hrvatske Stjepan Mesić. 
Konferenciju pod nazivom "Nova jugoistočna Europa: uloga parlamenata" organizira Hrvatski sabor u sklopu jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEECP-om.

U uvodnom govoru predsjednik Sabora podsjetio je da se ovaj skup održava u godini u kojoj Europska unija obilježava svoju pedesetu godišnjicu. "Znamo da je na izvoru te velike ideje ujedinjene Europe stajala - vizija. Povijesnu opravdanost i političku dalekosežnost te vizije Europe, utemeljene na zajedništvu u slobodi, demokraciji, jednakosti, poštivanju nacionalnih, ljudskih i manjinskih prava te razvitka u 
miru, potvrdilo je upravo tih proteklih pola stoljeća", rekao je Šeks, dodajući da je tih pedeset godina proteklo u postupnom, ne uvijek lakom procesu integriranja Europe i njezina proširenja.

Na konferenciji će biti usvojena deklaracija koja bi trebala podržati jačanje vodeće uloge SEECP-a u budućoj regionalnoj suradnji na području jugoistočne Europe i osnivanje Vijeća za regionalnu suradnju. Vijeće bi trebalo osigurati učinkovito usklađivanje zajedničkih nastojanja država sudionica SEECP-a, Europske unije i međunarodnih partnera. Izrazita bi podrška trebala biti izražena nastavku proširenja Europske unije na jugoistočnu Europu.

Konferencija je okupila predsjednike parlamenata ili njihove predstavnike: Hrvatske,  Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Turske i Njemačke te predstavnike Europskog parlamenta, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, Zapadnoeuropske unije, Pakta o stabilnosti i Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu. 
 

Autor: Internet redakcija/Hina