Voditelj saborskoga Izaslanstva pri Interparlamentarnoj uniji Saša Đujić primio portugalskog veleposlanika Lopesa

Zagreb - Voditelj Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji Saša Đujić primio je danas portugalskog veleposlanika Jorgea Manuela da Silvu Lopesa.

Povod sastanku je održavanje 138. skupštine Interparlamentarne unije koja će se održati u Ženevi od 24. do 28. ožujka na kojoj sudjeluje i saborsko izaslanstvo koje predvodi Saša Đujić.

Veleposlanik Lopes upoznao je Đujića s inicijativom portugalskog parlamenta o uvođenju portugalskog jezika kao jednog od radnih jezika tijela Interparlamentarne unije. U tu svrhu portugalsko izaslanstvo pri IPU-u podnijelo je amandmane na Statut Interparlamentarne unije te se nada njihovom usvajanju. Portugalski je jezik, istaknuo je Lopes, po broju govornika peti svjetski jezik i najrašireniji jezik južne hemisfere. Uvođenje portugalskog kao jednog od radnih jezika Interparlamentarne unije zasigurno će doprinijeti učinkovitijem i kvalitetnijem radu IPU-a, kazao je Lopes.

Kao voditelj Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri IPU-u, Đujić je zaželio uspjeh portugalskoj inicijativi, dodavši kako će Izvršni odbor razmotriti portugalski prijedlog te usvojiti stajalište do skupštine u Ženevi.

Povrh predstojećih tema skupštine IPU-a, Đujić i Lopes su se dotaknuli i bilateralnih odnosa Portugala i Hrvatske, posebice na području kulture i obrazovanja, osvrnuvši se na velik potencijal razmjene znanja u turizmu zbog značajnih sličnosti ove dvije prijateljske zemlje.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove