Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Turska Matko Kuzmanić primio turskog veleposlanika Hizlana

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Turska Matko Kuzmanić održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Turske u Republici Hrvatskoj Mustafom Baburom Hizlanom te je tom prilikom zahvalio Turskoj na pomoći koju je uputila Hrvatskoj nakon razornih potresa prošle godine.

Dvojica dužnosnika složila su se kako su Hrvatska i Turska prijateljske zemlje, čemu pridonose i učestali posjeti na visokim razinama. Parlamentarna suradnja također je ocijenjena izvrsnom, a komunikacija dviju parlamentarnih skupina prijateljstva zasigurno bi još dodatno osnažila postojeće odnose, zaključili su.

Voditelj Skupine prijateljstva Kuzmanić pohvalio je brojne zajedničke projekte Hrvatske i Turske u kulturi, poput obnove Sulejmanovog mosta u Dardi i Starog grada Cetina te iskazao interes za daljnji rad Instituta Yunus Emre u Zagrebu. Izrazio je zadovoljstvo kontinuiranim rastom trgovinske razmjene dviju zemalja, unatoč pandemiji koronavirusa. – U prvih jedanaest mjeseci 2020. godine naša trgovinska razmjena povećala se za 11 posto, čime smo iznimno zadovoljni, istaknuo je Kuzmanić. Dodao je kako potencijal daljnje suradnje postoji u mnogim područjima poput energetike, IT sektora, obrambene industrije i turizma.

Veleposlanik je zastupnika izvijestio o nedavnom posjetu turskog ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoglua Republici Hrvatskoj te najavio predstojeće aktivnosti Veleposlanstva ukoliko to situacija s pandemijom dopusti. 

Dužnosnici su pohvalili mnogobrojne turske investicije u Republici Hrvatskoj, u sektoru obnovljivih izvora energije, željezničke infrastrukture i turizma, a razgovor je zaključen dogovorom o skorašnjem susretu svih članova Skupine prijateljstva s veleposlanikom Hizlanom.