Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Iran Zlatko Hasanbegović primio iranskog veleposlanika Parviza Esmaeilija

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Iran Zlatko Hasanbegović primio je u četvrtak veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Parviza Esmaeilija.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo formiranjem Skupine prijateljstva  u ovom sazivu Sabora, te izvijestio voditelja o formiranju istovjetne skupine u iranskom parlamentu. Političke i kulturne odnose Hrvatske i Irana ocijenio je dobrim i prijateljskim, no smatra kako u području gospodarstva ima znatnog prostora za napredak. Prenio je želju brojnih iranskih gospodarstvenika koji podržavaju razvoj suradnje s RH. Prostora za poboljšanje odnosa vidi i na parlamentarnoj razini, izrazivši nadu za intenzivnijom razmjenom posjeta parlamentarnih izaslanstava. Uputio je voditelju Hasanbegoviću i poziv da skupina prijateljstva posjeti Iran. 

Voditelj skupine Hasanbegović  poželio je dobrodošlicu veleposlaniku te potvrdio vrlo dobre bilateralne odnose dviju zemalja.  – Iran je prva država izvan europskog kruga koja je priznala mladu hrvatsku državu u ožujku 1992., a i u vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku, imali smo prijateljski oslonac u Islamskoj Republici Iranu, istaknuo je. Pojasnio je kako su odnosi Hrvatske i Irana određeni i širim međunarodnim kontekstom, koji prelazi okvire volje dviju država za boljom suradnjom.  Složio se kako je bolja gospodarska suradnja interes obje zemlje, a posebno je naglasio potrebu kulturne i znanstvene suradnje – učenje perzijskog i hrvatskog jezika, uspostavljenje katedre perzijskog jezika i kulture na Zagrebačkom sveučilištu, te katedre za hrvatski jezik i kulturu na nekom od iranskih sveučilišta i razmjena studentskih, dodiplomskih i doktorskih stipendija. 

U nastavku sastanka dužnosnici su razmijenili mišljenja o Irancima koji žive u Hrvatskoj i Hrvatima u Iranu, sporazumima koje su potpisale obje zemlje i sankcijama na međunarodnom planu. Obostrano je zaključeno kako će Skupina prijateljstva biti most i dodatna poveznica među zemljama, zbog čega su najavili i skoro odražavanje sastanka sa svim članovima skupine.