Voćari u Saboru tražili podršku za izgradnju sustava navodnjavanja u Velikoj Ludini

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir održala je u utorak sastanak s predstavnicima Udruge voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine i predstavnicima Hrvatskih voda, a središnja tema sastanka bila je izgradnja sustava navodnjavanja u Velikoj Ludini. 

- Uzimajući u obzir broj stanovnika, Općina Velika Ludina najjača je Općina u Republici Hrvatskoj po proizvodnji jabuka, a rastu i površine pod jagodama kao i drugim voćem. Tu proizvodnju želimo unaprijediti ili makar zadržati na postojećoj razini jer klimatske promjene i elementarne nepogode uzrokuju ogromne štete i zato je izgradnja Sustava javnog navodnjavanja Velika Ludina izuzetno važna, rekla je Marijana Petir. Podsjetila je kako je za ovaj sustav 2012. godine pribavljena predinvesticijska studija, 2014. idejni projekt, a 2017. lokacijska dozvola, dok je u 2018. zaključen ugovor za izradu detaljne projektne dokumentacije, te je 2021. podnesen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Kako provedba projekta traje više od deset godina, Državna revizija upozorila je da Sisačko-moslavačka županija nije donijela Program gradnje sustava javnog navodnjavanja i ne provodi informiranje poljoprivrednika, te se s gradnjom još nije započelo i postoji opasnost da će se od gradnje morati odustati.

- Zbog izazovnih vremenskih uvjeta, čak i u godinama s velikom količinom oborina ove izvore vode nije moguće zadržati na zemljištu i koristiti ih za potrebe orošavanja pri pojavi mraza i navodnjavanja kultura koja se uzgajaju, rekao je Darko Kovačić, predsjednik Udruge i dodao kako su svi nelegalno priključeni korisnici koji vodu koriste za navodnjavanje svojih nasada, čime smanjuju količinu raspoložive vode u akumulaciji, izrazili spremnost prilagodbe svojih sustava.

- Šteta od suše procjenjuje se na 20 do 30 posto, dok šteta od mraza, u slučaju nemogućnosti korištenja antifrost zaštite - orošavanja, zbog nedostatka vode, iznosi i do 99 posto, rekao je član Udruge Igor Faltis i dodao kako je ovaj sustav ključan za borbu protiv mraza. Dodao je kako je potrebno poraditi na informiranju proizvođača kako bi oni prepoznali dobrobiti koje proizlaze iz izgradnje ovog Sustava.

Vladimir Bohatka, tajnik Udruge i predsjednik Općinskog povjerenstva za utvrđivanje šteta od elementarnih nepogoda rekao je da svake godine imaju tri elementarne nepogode te da bi se izgradnjom ovog Sustava, izbjegle barem dvije – mraz i suša.

- Hrvatske vode procjenjuju kako vrijednost ulaganja u Sustav navodnjavanja Velika Ludina iznosi između 10 i 15 milijuna eura, od kojih bi 85 posto bila europska sredstva, a 15 posto sredstva koja se osiguravaju u Državnom proračunu, istaknuo je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda i dodao da izgradnja Sustava za županiju ne predstavlja trošak te da se oni samo moraju javiti na natječaj kako bi dobili ta sredstva. Stav Hrvatskih voda je da bi se akumulaciju trebalo izgraditi su skladu s prvotnim projektom, no od planiranih 450 ha navodnjavanog zemljišta, zbog mjerenja količine vode čija količina koja varira, planirao bi se Sustav na 250 hektara. - Hrvatske vode ne odustaju od provedbe ovog Projekta, no kako je krajnji korisnik sredstava Sisačko-moslavačka županija, Hrvatske vode predložile su Županiji faziranje projekta u okviru kojega se u prvoj fazi Sustavom mogu pokriti već postojeći nasadi, rekao je Đuroković. Dodao je da se Sisačko-moslavačka županija još nije očitovala na ovaj prijedlog Hrvatskih voda. Podsjetio je kako Hrvatske vode ne mogu nominirati Projekt, već to treba učiniti Sisačko-moslavačka županija kao vlasnik Sustava. Rekao je i kako je otkup zemljišta za akumulaciju, prihvatljiv trošak koji se može financirati iz europskih i nacionalnih sredstava. - Upravljanje sustavima navodnjavanja mogu na županijskoj razini preuzeti vodovodi ili licencirane tvrtke, a dodatne prihode županije mogu ostvariti naplatom naknade za navodnjavanje, zaključio je Đuroković.

Marinko Goliot, voditelj Jedinice za provedbu Nacionalnog programa navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama Hrvatskih voda, dodao je kako Sisačko-moslavačka županija treba izraditi građevinsku dozvolu za Sustav navodnjavanja Velika Ludina, prijaviti se na natječaj za korištenje sredstava, čije raspisivanje se očekuje u rujnu ove godine, te s potencijalnim korisnicima potpisati predugovore o priključenju.

Sudionici sastanka su se usuglasili kako predstavnici Udruge voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine, Hrvatske vode i Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora podržavaju izgradnju Sustava navodnjavanja Velika Ludina, te da Sisačko-moslavačka županija treba otkloni  administrativne prepreke i prijaviti se na natječaj za ostvarenje sredstava kako bi se ovaj Projekt realizirao.