Vladimir Kurečić i Gordan Jandroković primili prvog zamjenika predsjednika švedskog parlamenta

Zagreb - Prvi zamjenik predsjednika Parlamenta Kraljevine Švedske Per Westerberg sastao se s potpredsjednikom saborskog Odbora za europske integracije Vladimirom Kurečićem i članovima Odbora, te predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem i članovima Odbora. 

Vladimir Kurečić je rekao da Hrvatska želi što prije postati članica Europske unije jer smatra da je dio europskog civilizacijskog i demokratskog okruženja, a reforme čini s ciljem dostizanja standarda članica Europske unije na području vladavine prava i zaštite prava manjina, slobode medija, tržišnog gospodarstva itd. 

Gosti su upoznati sa osnovnim aktivnostima Odbora za europske integracije, onima na usklađivanju hrvatskog zakonodavstva sa pravnom stečevinom Eurospske unije i praćenju njegove provedbe, te vanjskopolitičkim aktivnostima Odbora koja se odnose na uspostavljanje i jačanje odnosa sa srodnim parlamentarnim odborima u državama članicama Europske unije i državama u regiji. Ovdje je Kurečić naglasio da u Hrvatskoj postoji jasna svijest da nacionalne manjine predstavljaju unutarnje bogatstvo zemlje, a ujedno su most suradnje među državama regije. Interes Hrvatske je ne samo njeno članstvo u Europskoj uniji već i jasna europska perspektiva susjednih država u skoroj budućnosti. 

Razgovaralo se i o važnosti provođenja široke javne rasprave o svim pitanjima Europske unije gdje su gosti upoznati s aktivnostima Odbora za europske integracije u praćenju implementacije Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o Europskoj uniji i pripremama za članstvo. Kurečić je istaknuo da u Saboru postoji politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko budućnosti i članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

U razgovoru sa Gordanom Jandrokovićem, Per Westerberg je rekao da Švedska želi intenzivirati parlamentarne odnose dviju država i svakako podržava hrvatske težnje da postane članica Europske unije. Jandroković je zahvalio na potpori i pomoći koju Švedska pruža Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju. Rekao je da je Hrvatska, svjesna svih zadataka pred sobom, spremna potpuno ispoštovati sve kriterije za članstvo. Dosadašnji proces pregovora i reformi dobro je ocijenjen od strane pregovarača Europske unije i Hrvatska smatra da 2009. godine može uspješno završiti pregovore. 

Švedsku delegaciju zanimala je sveukupna situacija u regiji i odnosi Hrvatske i država nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije, kao i njeni odnosi sa ostalim državama kandidatima za članstvo u EU. Jandroković je rekao da sa svima njima Hrvatska želi razvijati što bolje odnose, temeljene na načelima međusobnog uvažavanja i suradnje i zajedničke budućnosti u Europskoj uniji gdje nacionalne manjine trebaju biti mostovi poveznice između država uz osiguravanje visoke zaštite manjinskih prava u svakoj državi.