Vesna Bedeković održala sastanak s ukrajinskim veleposlanikom Vasiljem Kriličem

Zagreb - Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković održala je u ponedjeljak radni sastanak s veleposlanikom Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasiljem Kiriličem.

Sudionici sastanka istaknuli su kako su bilateralni odnosi dviju država dobri te su iznijeli ideje za njihovo daljnje unaprjeđenje. 

Veleposlanik Kirilič izrazio je zadovoljstvo dobrim položajem ukrajinske manjine u Hrvatskoj koja svoja prava u području obrazovanja ostvaruje kroz zakonodavni okvir koji omogućuje učenje ukrajinskog jezika. Istaknuo je kako se ukrajinski jezik podučava u četiri hrvatske škole te je naveo i primjer dobre suradnje u području visokog obrazovanja i to s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu na kojemu djeluje Katedra za ukrajinski jezik i književnost.

Predsjednica Odbora Bedeković istaknula je kako RH, sukladno pozitivnim propisima, vodi računa o obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina, a mogućnost ostvarivanja prava na obrazovanje ukrajinske nacionalne manjine potvrda je dobrih odnosa dviju država. Također, kao primjer dobre bilateralne suradnje navela je i nedavno uspostavljenu zrakoplovnu vezu između Hrvatske i Ukrajine, što će pridonijeti i unaprjeđenju gospodarske suradnje. 

Sugovornici su se složili kako je dosadašnja suradnja između dviju država dobra te je iskazana želja za njenim daljnjim produbljivanjem.