Veleposlanik Kraljevine Švedske u radnom posjetu kod predsjednika Sabora

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks  primio je u radni posjet veleposlanika Kraljevine Švedske Sturea Theolina koji ga je obavijestio o ponudi švedskog parlamenta za usavršavanje hrvatskih zastupnika u područjima upravljanja parlamentom te vođenja pregovora s Europskom unijom.

Švedski je veleposlanik predsjednika Sabora izvijestio o švedskom modelu vođenja pregovora s Europskom unijom tijekom kojih je parlament, radi postizanja konsenzusa u svim pitanjima, bio uključen u svaki stupanj pregovora. Veleposlanik Sture Theolin je izrazio spremnost da hrvatskoj strani budu prenesena švedska iskustva.

Zahvalivši na ponuđenoj stručnoj pomoći švedskog parlamenta predsjednik  Sabora je švedskog veleposlanika obavijestio kako se u saborskim tijelima upravo razmatra na koji bi način Sabor, organizacijski i funkcionalno, trebao biti uključen u praćenje i nadzor pregovora te utvrđivanje pregovaračkih platformi.

Predsjednik Vladimir Šeks je švedskog veleposlanika izvijestio o hrvatskim stajalištima u vezi s otvorenima pitanjima koja su Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji ostala u naslijeđe iz bivše zajedničke države te je izrazio uvjerenje da će sva pitanja dvije zemlje riješiti kroz dijalog i dogovorima ukazavši na međusobnu upućenost dviju susjednih država od kojih je jedna članica EU, a druga je kao kandidat na putu da to postane.

Autor: Ured predsjednika Sabora