Veleposlanici Kraljevine Švedske, Republike Slovenije, Republike Indije, Republike Srbije i Japana kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u oproštajni posjet veleposlanika Kraljevine Švedske u RH Theolina Sturea, te u nastupne posjete veleposlanike Republike Slovenije Milana Orožena Adamiča, Republike Indije Rajiva Misru, Republike Srbije Radivoja Cvjetićanina i Japana Tetsuhisu Shirakawu.

Predsjednik Sabora je švedskom veleposlaniku Theolinu Stureu zahvalio na podršci koju Švedska pruža Republici Hrvatskoj na njenom putu prema članstvu u Europskoj uniji. U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo visokim stupnjem političkih odnosa na najvišoj državnoj razini, koji bi trebali biti prošireni i razmjenom posjeta na parlamentarnoj razini, a zaključeno je i da postoje snažan obostrani interes te veliki potencijali za jačanje gospodarske suradnje.

U razgovoru sa slovenskim veleposlanikom Milanom Oroženom Adamičem je istaknuto da Slovenija i Hrvatska kao susjedne zemlje imaju poseban interes za međudržavnu suradnju, a sva naslijeđena pitanja iz bivše zajedničke države, koja u određenoj mjeri opterećuju hrvatsko-slovenske odnose, treba rješavati na način da se izbjegne zaoštravanje odnosa, čemu u znatnoj mjeri pomaže komunikacija na parlamentarnoj razini. Slovenski je veleposlanik predsjednika Hrvatskog sabora izvijestio o današnjem predstavljanju Bijele knjige o granici između Slovenije i Hrvatske u Ljubljani na koju, kako je naglasio, treba gledati kao na temelj za raspravu.

Indijski veleposlanik Rajiva Misra i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima bez ijednog otvorenog pitanja. Posebno mjesto u razvoju bilateralnih odnosa ima parlamentarna suradnja koja se kontinuirano razvija, te je dogovoreno da predsjednik Hrvatskog sabora u najskorije vrijeme dođe u uzvratni posjet Republici Indiji.

U razgovoru s veleposlanikom Republike Srbije Radivojem Cvjetićaninom predsjednik Hrvatskog sabora je naglasio kako Hrvatska snažno podržava Srbiju na njenom putu prema Europskoj uniji i NATO-u budući da su napredak i stabilizacija Srbije i drugih susjednih država u hrvatskom interesu. Srbijanski se veleposlanik suglasio da su euroatlantske integracije povoljan okvir koji može olakšati rješavanje pitanja nastalih raspadom zajedničke države, u prvom redu humanitarnih pitanja i pitanja ljudskih prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Srbiji, te je predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu zahvalio na iskazanoj spremnosti za pružanje pomoći i savjeta. U razgovoru sa srbijanskim veleposlanikom je bilo riječi i o obilježavanju Godine Nikole Tesle.

Dobri odnosi na parlamentarnoj razini, naročito razmjena posjeta između skupina prijateljstava u hrvatskom i japanskom parlamentu, te mogućnosti daljnjeg intenziviranja parlamentarne suradnje i produbljivanja gospodarske suradnje bile su glavne teme razgovora predsjednika Hrvatskog sabora s japanskim veleposlanikom Tetsuhisom Shirakawom.

Autor: Ured predsjednika Sabora