Veleposlanica Kanade Stephanie Beck susrela se s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet veleposlanicu Kanade Stephanie Beck. 

Nakon izraza dobrodošlice, Jandroković je rekao da odnosi Hrvatske i Kanade mogu biti bolji i sadržajniji no što su u ovom trenutku. Postoje neka otvorena pitanja, vezana uz vizni režim za hrvatske građane, gdje Hrvatska očekuje da kanadska strana razmisli o njihovoj izmjeni. Jandroković smatra da Kanađani hrvatskog porijekla mogu biti most koji bi povezivao dvije države i učinio sadržajnijim bilateralne odnose, posebice gospodarske.

U razgovorima je konstatirano da je potrebno unaprijediti parlamentarnu suradnju dviju zemalja. Jandroković je uputio poziv predsjedniku vanjskopolitičkog odbora kanadskog parlamenta da posjeti Hrvatski sabor. Osvrnuo se na početak pregovora s EU, rekavši da on predstavlja velik poticaj Hrvatskoj. Naglasio je da u pitanju pristupu Hrvatske EU postoji snažan konsenzus svih relevantnih političkih snaga u zemlji, a u Hrvatskom saboru postignut je konsenzus svih parlamentarnih stranaka. Hrvatska je svjesna da je pred njom velik posao na provođenju reformi u cilju prihvaćanja europskih normi i standarda. One najvažnije su u području pravosuđa, zaštite ljudskih i manjinskih prava, javne uprave, a tu su i značajne reforme u poljoprivredi, zdravstvu, socijali itd. Osvrnuo se na posljednje Izvješće Europske komisije, ujedno prvo od početka pregovora Hrvatske i EU, koje je objektivno i pozitivno intonirano, ali i ukazuje na određene nedostatke koje je Hrvatska spremna ispraviti. Jandroković je konstatirao da reforme potrebne za članstvo u EU Hrvatska provodi u prvom redu zbog svojih građana. „Čvrsto nastavljamo suradnju s Haškim sudom i nema sumnje da želimo ispuniti sve naše obveze koje smo imali prije početka pregovora, jer početak pregovora je početak našeg posla, a ne kraj“. 

Kanadsku veleposlanicu zanimalo je polazište Hrvatske u vezi s budućnosti Crne Gore i Kosova. Jandroković je rekao da Hrvatska slijedi politiku EU kada je u pitanju čitava regija jugoistočne Europe, pa tako i u pitanju Crne Gore i Kosova. Ipak, naglasio je da s obzirom na strukturu stanovništva u Crnoj Gori situacija nije jednostavna, zahtijeva veliki angažman, a Hrvatska želi da se ona riješi mirnim putem i na zadovoljstvo svih strana. Što se tiče Kosova, stanje je još teže,  a Hrvatska i ovdje očekuje da se nađe rješenje koje će značiti mir i stabilnost i koje će zaštititi manjinsko stanovništvo u skladu s najvišim europskim standardima. 

Na kraju razgovora izražena je želja s obje strane da dvije zemlje u budućnosti poboljšaju svoje odnose te pojačaju suradnju na raznim područjima, posebice gospodarstva i kulture.