UN: Reci svoje mišljenje. Utječi na budućnost.

Zagreb - U okviru obilježavanja 75. obljetnice djelovanja, Ujedinjeni narodi pokrenuli su globalno savjetovanje o ulozi međunarodne suradnje u izgradnji budućnosti kakvu želimo. Putem nacionalnih parlamenata, Interparlamentarna unija potiče zastupnike, građane, institucije, civilno društvo na sudjelovanje u ovom globalnom dijalogu davanjem svoga mišljenja UN-u o temi "svijet kakav želimo do 2045. godine".  

U najvećem globalnom razgovoru o budućnosti svijeta, od siječnja 2020., kampanja UN75 pokrenut će dijalog u mnogim sredinama - od parlamenata do učionica. Cilj je doprijeti do što većeg broja ljudi, čuti njihove nade i strahove i učiti iz njihovih ideja i iskustava. Svatko se može pridružiti globalnom razgovoru - fizički ili online (https://un75.online/#s2), pojedinačno ili kao skupina, iz svih dijelova svijeta.
UN naglašava da će se svačiji glas čuti. Ideje i razmišljanja dobivena u globalnom dijalogu bit će predstavljeni svjetskim liderima i dužnosnicima UN-a tijekom 75. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u rujnu 2020. 

Kroz ove razgovore, naglašava se u kampanji, UN želi izgraditi globalnu viziju 2045. godine, kada će obilježiti 100. obljetnicu svoga djelovanja. Putem globalnih razgovora UN nastoji što bolje razumjeti prijetnje toj budućnosti i ojačati međunarodnu suradnju u ostvarivanju vizije svijeta u 2045. godini. 

Dijalog i djelovanje u globalnim pitanjima, smatra UN, ne može biti hitnije. Kolektivno djelovanje potrebno je više nego ikad prije jer u mnogim zemljama opada povjerenje u tradicionalne institucije, a odnosi među mnogim državama su napeti. Svijet je k tomu, ističe se, suočen s mnogim, složenim izazovima poput rješavanja problema klimatske krize, nejednakosti, novim oblicima nasilja i velikim promjenama u stanovništvu i tehnologiji. Stoga, naglašava UN, zajednička vizija budućnosti, u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja, zahtijeva takvu suradnju koja nadilazi državne granice, pojedinačne sektore javnih politika pa i generacije. 

Više:
https://www.un.org/en/un75 
https://un75.online/#s2