U Saboru osnovani “Ambasadori mentalnog zdravlja”

Zagreb - U Hrvatskom saboru je u četvrtak, na poticaj Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ) u suradnji sa saborskim zastupnikom i liječnikom specijalistom psihijatrije Ivanom Ćelićem, službeno osnovana nadstranačka inicijativa “Ambasadori mentalnog zdravlja”. 

Nakon pozdravnih riječi predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renate Sabljar-Dračevac, predsjednik SUMEZ-a Tin Pongrac ukratko je predstavio rad ove krovne organizacije koja okuplja udruge diljem Hrvatske. Pongrac je pritom istaknuo kako mentalno zdravlje nije samo odsutnost bolesti, nego i stanje dobrobiti u kojemu pojedinac ostvaruje svoje potencijale te se može nositi s uobičajenim životnim stresovima, raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici.

Kao prioriteti javnog djelovanja novoosnovane inicijative istaknuti su: zagovaranje provedbe mjera iz Strateškog okvira razvoja mentalnog zdravlja do 2030. i izrada akcijskih planova, dodjela financijskih sredstava za pružanje podrške u zajednici, ulaganje u prevenciju te umrežavanje svih sektora i postojećih dionika. 

–Potrebno je kontinuirano raditi na izjednačavanju važnosti mentalnog i fizičkog zdravlja, osvještavanju javnosti i smanjenju stigme te organizaciji tribina vezano za zdravstvene politike i programe pojedinih političkih stranaka, rečeno je na današnjem sastanku u Saboru.

Okupljene saborske zastupnice i zastupnici složili su se kako je nužno otvoreno razgovarati o mentalnom zdravlju, surađivati s pojedincima i udrugama u svojim lokalnim zajednicama kako bismo radili na što boljim preventivnim programima, dijagnostici, ranoj intervenciji i tretmanu psihičkih poremećaja.