U Saboru održana tematska sjednica o suradnji Hrvatske zaklade za znanost i akademske zajednice

Zagreb - Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora održao je u četvrtak tematsku sjednicu o temi: "Hrvatska zaklada za znanost u dijalogu s dionicima akademske zajednice - izazovi i perspektive budućeg rada".

Tematska sjednica Odbora održana je kako bi se razmotrila aktualna pitanja iz djelokruga Hrvatske zaklade za znanost te razmijenila mišljenja o tome kako unaprijediti i poboljšati međusobni dijalog i procese između Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) i akademske zajednice u cijelosti.

Predstavljena je analiza aktivnosti i procesa Hrvatske zaklade za znanost iz koje je, kako je istaknuto u raspravi, vidljivo da oni nadilaze postojeća zakonska rješenja te da je važeći Zakon o HRZZ-u potrebno mijenjati u sinergiji s predstavnicima akademske zajednice. Uz to, ukazano je na potrebu izmjene postojećega zakonodavnog okvira u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja, primjerice Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Zakona o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju s ciljem unaprjeđenja znanosti i visokog obrazovanja.

U vezi s unaprjeđenjem rada HRZZ-a sugerirano je da Zaklada izmjenom svojih unutarnjih akata i donošenjem odgovarajućih mjera omogući pojednostavljenje cjelokupnoga postupka prijave projektnih prijedloga na natječaj HRZZ-a. 

U radu sjednice sudjelovali su, uz saborske zastupnike, i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Rektorskog zbora, sveučilišta i veleučilišta, znanstvenih instituta te predstavnici drugih relevantnih institucija.