U Saboru održana 6. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Zagreb - U ponedjeljak je u Hrvatskom saboru održana 6. simulirana sjednica za učenike srednjih škola koju je organizirala saborska Služba za građane u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. 

U prvom dijelu boravka u Hrvatskome saboru učenici-zastupnici iz 24 srednje škole i jednog učeničkog doma iz cijele Hrvatske upoznali su se s radom klubova zastupnika, saborskih odbora te zakonodavnom procedurom, a imali su prigodu čuti i kako Hrvatski sabor izvješćuje javnost o svom radu. 

Uoči početka simulirane plenarne sjednice upriličena je svečana dodjela nagrada najuspješnijim natjecateljima online kviza za učenike osnovnih škola "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?". Nagrade najuspješnijim učenicima dodijelio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji se zatim obratio sudionicima 6. simulirane sjednice Hrvatskoga sabora. Simuliranoj sjednici učenika srednjih škola nazočili su i potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Irena Petrijevčanin Vuksanović, nezavisni zastupnik Mirando Mrsić te članovi Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme.

Učenici-zastupnici organizirani u osam zastupničkih klubova nakon konstituiranja učeničkog Sabora i imenovanja predsjednice i tajnika Simulirane sjednice, proveli su  raspravu o Zakonu o medijima koji je na Simuliranoj sjednici predstavljen kao prijedlog zakona u proceduri. Nakon što su se predstavnici zastupničkih klubova očitovali o prijedlogu Zakona, o njemu su se očitovali i predstavnici nadležnih odbora, a zatim je provedena i pojedinačna rasprava. Po svršetku pojedinačnih rasprava provedeno je glasovanje o ukupno pet podnesenih amandmana  na predloženi tekst zakona, od kojih je prihvaćeno njih dva čime su postali sastavnim dijelom zakona.

Simulirana sjednica postala je sastavnim dijelom Kurikula građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole, a njezinim održavanjem Hrvatski sabor izražava podršku sustavnom uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatske škole.
 

Autor: Služba za medije