U Saboru održan stručni skup u prigodi obilježavanja 7. godišnjice ulaska Hrvatske u članstvo NATO saveza

Zagreb - U prigodi obilježavanja godišnjice pristupanja Republike Hrvatske u članstvo Organizacije Sjevernoatlantskoga ugovora (NATO) u Saboru je održan stručni skup u organizaciji Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PS NATO).

Tematski fokus skupa stavljen je na aktualne sigurnosne izazove, doprinos Hrvatske euroatlantskomu sigurnosnom sustavu, prioritetima NATO-a u nadolazećem razdoblju te ulozi i misiji Parlamentarne skupštine NATO-a u kontekstu suočavanja sa sigurnosnim ugrozama 21. stoljeća, o kojima je izlagao glavni tajnik PS NATO-a David Hobbs.

U svom obraćanju predsjednik Sabora Željko Reiner osvrnuo se među ostalim na migracijsku krizu, naglasivši kako se međunarodna zajednica nalazi u jednom od najizazovnijih razdoblja u novijoj povijesti. – Suočeni smo gotovo svakodnevno s prijetnjama globalnoj sigurnosti koje dolaze sa svih strana i, nažalost, iza sebe ostavljaju trag razaranja i tuge. Hrvatska se nalazi na raskrižju tih globalnih izazova i stoga moramo učiniti sve što je u našoj moći, naravno u suradnji s našim NATO saveznicima, kako bismo zaštitili sve naše građane. Izazovi koji dolaze s juga, iz Sirije, Iraka, pa čak i Libije, imali su izravan utjecaj na Hrvatsku, ali i na naše susjede i saveznike, u obliku migracijske krize. S druge strane, izazovi s istoka i njihov destabilizirajući učinak na Europu u cjelini, posebice negativni gospodarski učinci, doveli su u pitanje prava neovisnih država da odrede vlastite sudbine i rezultirali potrebom za konkretnim mjerama povećane prisutnosti savezničkih snaga na istočnom krilu Saveza, rekao je Reiner.

Sudionicima skupa, među kojima su diplomatski i vojni predstavnici zemalja članica NATO-a akreditirani u Hrvatskoj, obratili su se i voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Damir Krstičević, savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice Republike Maja Čavlović, ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga general-pukovnik Mirko Šundov te veleposlanik i stalni predstavnik RH pri NATO-u Boris Grigić.

Osobna iskustva iz NATO-ovih misija potpore miru nazočnima su prenijeli brigadna generalica Gordana Garašić, pukovnik Michael Križanec, časnički namjesnik Dominik Ban i stožerna narednica Sanja Kevo.

Autor: Služba za medije