U Saboru održan prvi radni sastanak skupine zastupnika "Zastupnici u borbi protiv raka"

Zagreb – U Hrvatskome saboru u četvrtak je održan prvi radni sastanak skupine zastupnika "Zastupnici u borbi protiv raka" (ZBPR) koja je osnovana u siječnju ove godine.

Predsjednik ove neformalne skupine je zastupnik Siniša Varga (nezavisni), a dopredsjednici Romana Jerković (SDP) i Ivan Ćelić (HDZ).

Na današnjem sastanku, na kojem se raspravljalo o stajalištima pacijenata o politici borbe protiv raka, osim članova skupine, sudjelovali su i gosti: Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu, Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same, Vesna Ramljak iz udruge Europa Donne Hrvatska te Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju.

Predstavnici udruga tijekom sastanka iznijeli su svoja razmišljanja o aktualnoj, kako ističu, alarmantnoj situaciji u Hrvatskoj vezanoj uz borbu protiv raka te su informirali zastupnike o mogućnostima njezina poboljšanja kroz ciljane promjene u organizaciji zdravstvene zaštite te modelu financiranja zdravstvene zaštite.

- Udruge pacijenata svesrdno pozdravljaju i podržavaju inicijativu "Zastupnici u borbi protiv raka", kazao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina te podsjetio da je rak jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i kao takav predstavlja i složen društveni problem za svaku zemlju, pa tako i za Hrvatsku.

- Ovu inicijativu smatramo prvim korakom u postizanju nacionalnog konsenzusa oko javnih politika u zdravstvu koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti. Osobito je važno što je ona pokrenuta uoči donošenja i implementacije Nacionalnog plana za borbu protiv raka te očekujemo da će to biti osiguranje da Nacionalni plan doista zaživi u svim svojim segmentima i donese značajan napredak u sveobuhvatnoj onkološkoj skrbi u Republici Hrvatskoj te promijeni negativne trendove u pojavnosti malignih bolesti i smrtnosti od raka, istaknuo je Belina.

Sljedeći radni sastanak skupine Zastupnici u borbi protiv raka održat će se u svibnju 2019. s temom "Gledišta struke na politiku borbe protiv raka" u suradnji s Hrvatskim onkološkim društvom i Hrvatskim društvom za internističku onkologiju HLZ-a.

Neformalna skupina Zastupnici u borbi protiv raka omogućuje zastupnicima detaljnu raspravu o različitim i multisektorskim aspektima borbe protiv raka kao što su prevencija, dijagnostika, liječenje i kronična te palijativna skrb, kao i okoliš, sigurnost hrane, financije i sl., a temeljni dokument za rad ove inicijative je Rezolucija Hrvatskog sabora o zloćudnim tumorima (NN 121/2009) i nacrt Nacionalnog plana protiv raka.

Zastupnička skupina kontinuirano će raditi s Vladom i resornim ministarstvima, Uredom pučke pravobraniteljice te lokalnim i regionalnim vlastima te nevladinim organizacijama poput udruga pacijenata i udruga liječnika i medicinskih sestara, kao i proizvođačima farmaceutske i medicinske opreme.