U Saboru održan okrugli stol "Matoševa baština 150 godina kasnije"

Zagreb - U organizaciji zastupnika Marka Milanovića Litre iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista održan je okrugli stol pod nazivom "Matoševa baština 150 godina kasnije" na kojem su uz saborske zastupnike sudjelovali i ugledni stručnjaci koji su raspravljali o važnosti i utjecaju Matoša u današnjem društvu.

Među govornicima bili su prof. dr. Dubravka Oraić-Tolić, književna teoretičarka, sveučilišna profesorica, esejistica i prevoditeljica, dr. sc. Tomislav Jonjić, odvjetnik, povjesničar, publicist i diplomat, Đuro Vidmarović, hrvatski pjesnik, književnik, književni povjesničar, književni i likovni kritičar, esejist te novinar i povijesni istraživač Davor Dijanović koji su u svojim obraćanjima istaknuli veliku političku, ali i umjetničku ulogu Antuna Gustava Matoša u hrvatskoj političkoj misli. 

U raspravi su sudionici sjednice odali počast neizbrisivim tragovima koje je Matoš ostavio u hrvatskoj kulturi i književnosti, istovremeno podsjećajući i upozoravajući buduće generacije na njegovu važnost. 

Ovaj događaj bio je prilika da se dublje analizira i razmotri nasljeđe Antuna Gustava Matoša te da se istakne njegova neosporna važnost za kulturni i književni razvoj Hrvatske. Izražena je nada da će se i dalje nastaviti s organizacijom ovakvih kulturnih inicijativa koje pridonose obogaćivanju hrvatske baštine.

Uoči okruglog stola u Saboru je otvorena i izložba pod nazivom "Matoš kroz oči umjetne inteligencije: Vizije prošlosti, slike budućnosti" koja je pružila jedinstveni uvid u Matoševo djelo kroz suvremenu prizmu umjetne inteligencije, spajajući prošlost s vizijom budućnosti.

Snimka okruglog stola dostupna je na YouTube kanalu Hrvatskoga sabora na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=Sj4u3DKw5mU