U Saboru obilježena osma godišnjica ulaska Hrvatske u NATO

Zagreb - U Hrvatskome saboru prigodnom svečanošću u utorak je u organizaciji Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a obilježena osma godišnjica ulaska Republike Hrvatske u članstvo Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO).

Proširenje NATO saveza, nužnost jačanja zajedništva među zemljama članicama pred novim sigurnosnim izazovima te ključna uloga podrške i pomoći koju Hrvatska pruža zemljama u okruženju za što skorije uključivanje u euroatlantske i europske integracije bile su istaknute teme današnjih obraćanja.

- Hrvatska je ulazak u NATO, uz integriranje u Europsku uniju, još od stjecanja nezavisnosti postavila na vrh svojih vanjskopolitičkih prioriteta jer, kako je kazao predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, Hrvatska je prepoznala da NATO i EU dijele ista osnovna načela i vrijednosti, poput parlamentarne demokracije, osobne slobode pojedinca i tržišnog gospodarstva.

- Hrvatska se iz korisnika sigurnosti pretvorila u zemlju pružatelja sigurnosti i stoga snažno zagovaramo proširenje saveza, posebno na države Jugoistočne Europe i zemlje susjedstva, naglasio je Petrov te dodao da je euroatlantska perspektiva zalog za budućnost ovoga prostora, osiguranja mira, stabilnosti i napretka Jugoistočne Europe. Za rješavanje globalnih izazova poput prijetnje radikalnog islamizma Petrov je ključnim ocijenio osnaživanje savezništva EU-a, SAD-a, NATO-a i transatlantskog partnerstva općenito.

Paolo Alli, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a posebno je istaknuo značajnu ulogu Hrvatske u pomoći koju pruža državama u okruženju na njihovom putu u euroatlantske integracije. – Do kraja svibnja očekuje se da će Crna Gora postati 29. članica saveza, a podršku dajemo i drugim dvjema državama kandidatkinjama za članstvo – Bosni i Hercegovini  i Makedoniji, rekao je Paolo Alli. – Hrvatska je primjer kako euroatlantske i europske integracije idu ruku pod ruku i sve dok ove države ovoga okruženja ne budu dio tih integracija Europa neće biti cjelovita, istaknuo je Alli.

Govoreći o proširenju saveza, Alli je ukazao na važnu ulogu parlamentaraca u predstavljanju ovoga procesa javnosti, jer proširenje NATO-a nije samo pitanje obrambene i vojne suradnje nego i pitanje širenja vrijednosti. Osvrnuvši se na nove sigurnosne izazove, Alli je istaknuo kako se s njima može kvalitetno suočiti jedino multilateralnim pristupom u čemu i Parlamentarna skupština NATO-a želi odigrati važnu ulogu jačajući partnerstvo s drugim međunarodnim institucijama poput OESS-a, Vijeća Europe, Ujedinjenih naroda, Arapske lige, Afričke unije itd.

Anamarija Kirinić, izaslanica Predsjednice Republike istaknula je značajnu ulogu  Hrvatskoga sabora u svezi s hrvatskim članstvom u NATO-u. – Upravo Sabor drži ključeve odgovornosti i određuje razinu ambicije Hrvatske u njezinu angažmanu u NATO-u, a svaki odlazak hrvatskog vojnika i vojnikinje na zadaću ili u operaciju potpore miru u inozemstvu utemeljen je na odgovarajućoj odluci Sabora, kazala je Kirinić. – U donošenju tih odluka, Hrvatski sabor je pokazao da zna skrbiti o nacionalnim interesima, stavljajući ih iznad interesa osobne i stranačke promocije, naglasila je.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  osvrnuli su se na razvoj hrvatskih oružanih snaga od vojske ustrojene za obranu Domovine do transformacije u male i fleksibilne oružane snage koje mogu odgovoriti brojnim izazovima, od nacionalne obrane do daljnjeg doprinosa u misijama i operacijama NATO-a, EU-a i UN-a, kao i u koaliciji za borbu protiv ISIL-a. Ministar Krstičević posebno je naglasio važnost ulaganja u ljudske potencijale. – Ova godina je godina hrvatskoga vojnika, dočasnika i časnika te upravo te pripadnike Hrvatske vojske stavljamo u fokus našega djelovanja, rekao je ministar obrane.

Nazočnima se obratio i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PS NATO-a Miroslav Tuđman koji se osvrnuo se na nove sigurnosne izazove te istaknuo važnost pronalaženja novih strategija ne samo nacionalne nego i kolektivne sigurnosti.  -Podsjetio je i kako će u narednim mjesecima Hrvatska donijeti svoju novu Strategiju nacionalne sigurnosti i usvojiti novi zakon o Domovinskoj sigurnosti.

Svečanosti su uz predsjednika Hrvatskoga sabora Božu Petrova, predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a Paola Allija, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirka Šundova, potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, izaslanicu predsjednice RH Anamariju Kirinić te voditelja Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslava Tuđmana nazočili brojni saborski zastupnici, predstavnici hrvatskih oružanih snaga i diplomatskoga zbora akreditiranog u Hrvatskoj.

Autor: Služba za medije