U Saboru obilježena 25. obljetnica neovisnosti Republike Hrvatske

Zagreb – Hrvatski sabor obilježio je danas svečanim prijemom 25. obljetnicu Hrvatske neovisnosti. Prijemu su, osim visokih državnih dužnosnika, nazočili i predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i akademskog života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

U obraćanju nazočnima, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner podsjetio je da je Hrvatski sabor još 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, ali je stupanje na snagu ove Odluke odgođeno za tri mjeseca na zahtjev Europske zajednice kako bi se agresija na Hrvatsku ipak pokušala riješiti mirnim putem.

-Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u pokušaju atentata na tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Dr. Franjom Tuđmanom. Zbog toga kao i zbog vjerojatnosti novih zračnih napada na Zagreb  ta je povijesna sjednica Sabora 8. listopada 1991. godine morala biti održana u podrumu zgrade u Šubićevoj ulici 29. u Zagrebu, a ne u zgradi Hrvatskog sabora, kazao je Željko Reiner. 

Osvrnuvši se na dug i težak put koji je Hrvatska prošla do ostvarenja pune neovisnosti i cjelovitosti svojega teritorija, Reiner je istaknuo da je od 8. listopada 1991. godine pa do konačne pobjede u Domovinskom ratu u veličanstvenoj akciji „Oluja“ izgubljeno više od 15 000 života. - Na svima nama je stoga trajna obveza i odgovornost da čuvamo sjećanje na 8. listopada 1991. godine, na Domovinski rat, na sve ono domoljublje i zajedništvo koje nas je nosilo i poticalo u tim teškim danima i da više nikada ne dopustimo da Hrvatska bude ugrožena od bilo koga. 

-Neka nam današnji dan bude vjerodostojan poticaj da našim građanima vratimo nadu i povjerenje i pokrenemo oporavak zemlje koji će donijeti sreću i zadovoljstvo svim njezinim građanima. Poštovani građani Hrvatske, srdačno vam u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime čestitam Dan neovisnosti, poručio je Željko Reiner.

Autor: Služba za medije