U Saboru obilježen Svjetski dan bubrega

Zagreb – Na inicijativu Hrvatske lige za hipertenziju i Hrvatskog društva za bubreg Hrvatskog liječničkog zbora, u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, u Saboru je u srijedu obilježen Svjetski dan bubrega. 

U javnozdravstvenoj akciji zainteresiranim zastupnicima i zaposlenicima u Saboru liječnici i medicinske sestre su, uz savjete o zdravlju bubrega, određivali glavne rizične čimbenike za nastanak kronične bubrežne bolesti, mjerili arterijski tlak, šećer i kolesterol u krvi, a metaboličkom vagom se procjenjivao udio mišićne mase i masnoga tkiva, određivao se i albuminurij te radio ultrazvuk štitnjače.

–Okupili smo se kako bi obilježili Svjetski dan bubrega 19. godinu za redom i time skrenuli pažnju javnosti na kronične bubrežne bolesti od kojih boluje svaka deseta odrasla osoba, rekla je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac dodajući kako je ovo jedna u nizu akcija koju u Hrvatskoj provode Hrvatsko društvo za bubreg i Hrvatska liga za hipertenziju Hrvatskog liječničkog zbora. Rekla je i kako je cilj javnozdravstvene akcije podizanje svijesti građana o prevenciji, otkrivanju i liječenju kronične bubrežne bolesti. 

Sabljar-Dračevac je također istaknula kako ova bolest godinama prolazi “ispod radara“ poput tihe epidemije, a primarno se povezuje s dijalizom i transplantacijom. –Tek jedan od pet bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti uspije doživjeti taj stadij jer većina umire prijevremenom smrću od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih posljedica, zaključila je Sabljar-Dračevac.

Govoreći o kroničnoj bubrežnoj bolesti predsjednica Hrvatskoga društva za bubreg Nikolina Bašić Jukić je istaknula kako je uz hipertenziju ovo jedna od najčešćih nezaraznih bolesti. –Od nje obolijeva deset posto populacije, a barem 80 posto ne zna da boluje i upravo je zato važna prevencija i edukacija kako bi se bolest prepoznala u ranom stadiju, upozorila je Bašić Jukić naglasivši kako je upravo to cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega. Zaključila je kako je podizanje svijesti o ovom zdravstvenom problemu važno ne samo na dan obilježavanja već tijekom cijele godine. –Mislim da je to bit medicine, da idemo među ljude, da se izvučemo iz kliničko-bolničkih centara i idemo na teren, poručila je Bašić Jukić. 

Predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju Bojan Jelaković rekao je da je kronična bubrežna bolest češća nego šećerna bolest i da je rizik infarkta veći uz kroničnu bubrežnu bolest nego što je uz šećernu bolest upozorivši na činjenicu kako samo šest posto ljudi zna da ima kroničnu bubrežnu bolest. –Ponavljam kako o ovome trebamo govoriti cijele godine i upravo zato radimo na osvješćivanju javnosti, a pripremili smo i niz edukativnih materijala, zaključio je Jelaković.